TOP 09: Navrhujeme více peněz na odměny učitelů a žádné populistické slevy na jízdné

5. 11. 2019

TOP 09 začíná představovat pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu pro rok 2020. Jedním z nich je navýšení prostředků na odměny učitelů na úkor slev na jízdné.

„Kvalitní vzdělávání je důležitější než populistické slevy na jízdné, které nás stojí 5,5 miliardy korun ročně. TOP 09 proto navrhne, aby tyto peníze nešly do slev, ale aby je místo toho dostali ředitelé škol na odměny svých nejlepších pedagogů. Tato částka by měla finančně pokrýt nárůst platů učitelů dle požadavků školských odborů o 15 %, namísto vládou navrhovaného růstu pouze o 10 %. V praxi by to mělo vést ke zvýšení mezd o zhruba 3 500 korun, čímž dojde alespoň k částečnému přiblížení se závazkům, které si vláda sama stanovila v programovém prohlášení – tedy aby v roce 2021 měli učitelé 150 % svého výdělku z roku 2017,“ představil návrh Jiří Pospíšil, předseda TOP 09.

Na právě probíhající schůzi bude Sněmovna opět projednávat daňový balíček a rodičovský příspěvek. Tyto body jsou zařazeny na středu 6. listopadu.

„Nabízeli jsme věcné jednání o konkrétních návrzích a vládní koalice místo toho, aby naši nabídku využila, tak flagrantně porušila zákon o jednacím řádu, aby silou prohlasovala zvýšení daní tuto středu. Akceptovat porušování zákona nebudeme a pravděpodobně se sejdeme u Ústavního soudu,“ řekl Miroslav Kalousek, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

„Je smutné, že si vládní koalice bere jako rukojmí rodiny s malými dětmi a vládním politikům jde více o zvýšení daní než o zvýšení rodičovského příspěvku. Doufám, že tento týden opravdu vláda splní slib a odhlasujeme zvýšení rodičovského příspěvku, ale i přesto zůstane za jednáním v Poslanecké sněmovně pachuť. Je totiž nepřijatelné, že vláda na tyto výdaje hledá peníze tak nehorázným způsobem a skrze zvyšování daní, protože všechny prostředky, které má, už stačila rozházet,“ uvedla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová ke zvýšení rodičovského příspěvku.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti:
Markéta Pekarová Adamová, Jiří Pospíšil
Témata:
Rozpočtové určení daní, Vzdělání, věda, výzkum
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09