TOP 09 navrhuje zrušit EET pro ambulantní lékaře

16. 4. 2019

TOP 09 navrhuje, aby soukromí lékaři, kteří mají smlouvy s pojišťovnami, jejichž hotovostní příjmy nepřesahují 10 % obratu, neměli povinnost evidovat tržby pomocí elektronické evidence tržeb (EET). Pozměňovací návrh TOP 09 by Poslanecká sněmovna měla projednat tento týden.

„Bavíme se o lékařích, kteří mají smlouvy s pojišťovnami. Platby od pojišťoven jsou evidované a snadno doložitelné. Ten zbytek jsou platby především za očkování a za různá potvrzení, potravinářského nebo řidičského průkazu apod., neumím si představit, že by na těchto drobných platbách lékaři okrádali stát na daních. Největší část tvoří platby za vakcíny. Tyto peníze přes ambulance však jen protečou. Za co lékař vakcínu nakoupí, to účtuje pacientovi a musí mu vystavit speciální potvrzení pro pojišťovnu. Toto potvrzení bude muset vystavit i v případě zavedení EET,“ uvedl poslanec TOP 09 Vlastimil Válek.

Zástupci lékařů uvádějí, že zavedení EET by přineslo nárůst administrativy a další výdaje, které se promítnou zdražením poplatků za vydávání potvrzení v ordinacích. Dopady na lepší výběr daní pro stát budou podle nich nulové.

„Náklady, které by lékaři museli vynaložit na zavedení EET, se jim mnohdy ani nevyplatí, zvlášť pokud se jedná o lékaře, který příležitostně jednou za týden vydá potvrzení nebo třeba potravinářský průkaz. Dokonce by to mohlo vést k tomu, že lékaři raději přestanou vydávat veškerá potvrzení a dokumenty, za které by museli přijímat drobné platby v hotovosti, aby se EET vyhnuli. To by pak mohlo, zvlášť na menších městech, lidem dost komplikovat život. Ještě větší problém by ale mohl nastat v případě nepovinného očkování nebo nepovinného očkování hrazeného z veřejného zdravotního pojištění,“ dodává člen zdravotnického výboru Vlastimil Válek.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme