TOP 09: Moratorium na nájmy je nejen nezodpovědné, ale i protiústavní

9. 4. 2020

Vládní návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie koronaviru přináší do vztahu mezi pronajímatelem a nájemcem prostor pro zmatek i očividnou nespravedlnost. „Tento zákon totiž přenáší tíhu odpovědnosti pouze na jednu skupinu obyvatel, tedy na majitele nemovitostí. Navíc z jeho znění není vůbec zřetelné, jakým způsobem má nájemce doložit okolnosti prodlení platby nájmu,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Majitelé prostor se doposud nedozvěděli, zda k eventuálnímu prominutí nájmu postačí prohlášení, nebo bude potřeba předložit dokument jiný. „Současný návrh ani nepočítá s tím, že by měl nájemce věrohodně prokázat svou dosavadní bezdlužnost i schopnost nájem pravidelně platit. Celý postup hodnotím jako značně nedomyšlený a riskantní. Nesmíme dopustit vznik dominového efektu, který přenese veškerou zodpovědnost na stranu nájemců,“ dodává poslankyně Pekarová Adamová.

„Nedovedu si představit, že bychom tento vládní zmatek podpořili v Senátu. Budeme se snažit dosáhnout toho, aby s placením nájmu pomáhal stát, ne pronajímatel. Jsem přesvědčen, že toto přehazování odpovědnosti na pronajímatele není v pořádku a je dokonce protiústavní. Udělám vše pro to, aby pronajímatelé nebyli diskriminováni. To v krajním případě znamená i podání ústavní žaloby,“ říká 1. místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin.

„Alibistické řešení vlády přenáší velkou nejistotu i pro samotné nájemce. Majitelé nemovitostí mohou mít sami finanční problémy kvůli koronaviru. Mnozí z nich musí platit úvěry a hypotéky, tudíž si nebudou moci dovolit mít ve svých domech nájemníky, kteří neplatí. Stát by se měl inspirovat u obcí, které berou často tuto povinnost na sebe,“ dodává 1. místopředseda TOP 09 a senátor Tomáš Czernin.

TOP 09 se nájemců i nájemníků zastává po celou dobu trvání současné krize.  „Společně s ostatními opozičními stranami jsme navrhovali kompenzovat ztrátu podnikatelů úhradou 80 %, respektive 100 % nákladů za nájem provozovny po celou dobu trvání omezení. Nicméně vláda jej nezodpovědně zamítla. Chceme tedy připravit kompromisnější variantu na úhradu 40 % resp. 60 %. Nevzdáme to,“ uzavírá Markéta Pekarová Adamová.

Postoj TOP 09 podporuje i Občanské sdružení majitelů domů v České republice. „Nejen že vláda chce protiústavně zasáhnout do práv jednotlivců a přenést odpovědnost na soukromé majitele, zároveň jim ani nenabídla žádné záruky a pomoc.  Vláda nebyla ochotna s majiteli nemovitostí jednat, nechtěla slyšet o žádném kompromisu či jiném řešení. Za splacení nájmu z období moratoria se odmítá zaručit a lidem, na které má nyní toto opatření dopadnout, ani nenabídla žádné kompenzace. Chtěl bych zdůraznit, že počínání vlády nedopadne pouze na velké pronajímatele, ale nejhůře postihne ty drobné, kteří vlastní třeba jen jeden byt. Pro mnoho z nich je nájem jediným příjmem, o který nyní ze dne na den mohou přijít a stát se k nim staví zády,“ říká Milan Krček, místopředseda Občanského sdružení majitelů domů v České republice.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti:
Tomáš Czernin, Markéta Pekarová Adamová
Témata:
Veřejná správa a regionální rozvoj
TOP 09 Facebook Twitter YouTube Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09