TOP 09: Ministerstvo jako voda, ať ukáže odměny

12. 8. 2011

Poslanci TOP 09 nesouhlasí s návrhem ministra školství Josefa Dobeše (VV), který zveřejnil, že plánuje hledat úspory na slíbené zvýšení platů učitelů u nepedagogických pracovníků. „Ministerstvo zaspalo a teď se chová jako voda, jde nejsnazší cestou,“ míní politici TOP 09.

Už více než rok je známo, že bude potřeba hledat úspory v resortu. V době, kdy se vyjednává o rozpočtu, dělá ministerstvo zoufalé kroky. Ohrazujeme se proti tomu, aby se na platy učitelů skládali školníci a kuchařky. Tento naprosto nekoncepční krok ukazuje bezradnost ministerstva školství a nejasnou vizi ministra Dobeše. „Je absolutně nepřijatelné hledat úspory tak, že opakovaně snížím platy lidí, kteří jsou pro chod školství důležití a kteří se nemohou bránit,“ uvedla poslankyně Anna Putnová.

Ministr Dobeš oznámil, že pokud se rozpočet jeho resortu nenavýší o 1,5 miliardy korun, bude škrtat na platech nepedagogických pracovníků. Na jejich mzdách plánuje ušetřit 700 milionů korun, což by znamenalo pokles platů o pět procent. Loni ministerstvo snížilo nepedagogickým pracovníkům platy o deset procent. Poslankyně Putnová upozorňuje, že v řadě případů se plat těchto zaměstnanců pohybuje již nyní na úrovni základní mzdy.  „Popuzující v této souvislosti je, že ministr Dobeš před nedávnem věnoval 20 milionů korun na akci Velká cena Brno. Pokud by se pan ministr choval systémově, našel by úspory. Počet úředníků ministerstva se dlouhodobě nesnižuje, projekt státních maturit je předražený a také peníze z evropských fondů se takřka nečerpají nebo se čerpají neúčelně. To všechno jsou cesty, které mohl využít,“ řekl předseda poslanců TOP 09 a šéf Hnutí STAN Petr Gazdík.

TOP 09 protestuje proti tomu, aby MŠMT manipulovalo s veřejným míněním a zveřejňovalo polopravdy. „Jestli chtějí být upřímní a ukázat, že to s úsporami myslí vážně, ať zveřejní seznam odměn pracovníků na ministerstvu,“ vyzvala Putnová. Podle TOP 09 by se mělo velmi vážně uvažovat o změnách toků peněz v resortu školství a především vytvořit novou koncepci, podle které by bylo možné české školství efektivněji financovat. „Pan ministr by měl nechat objem peněz na mzdy stejný jako loni a v proměnlivé složce dát kompetence ředitelům škol a ústavů. Na další rok už by se měly nastavit tarify už systémově,“ míní poslanec a pedagog Jan Smutný.

Alžběta Plívová, mluvčí TOP 09

V Praze 12. 8. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme