TOP 09 má místopředsedy dvou výborů sněmovny

19. 12. 2017

TOP 09 získala silné zastoupení ve dvou výborech Poslanecké sněmovny. Exministr zahraničí a čestný předseda strany Karel Schwarzenberg se už na začátku prosince stal místopředsedou zahraničního výboru, který minulé čtyři roky vedl. A Markéta Pekarová Adamová, první místopředsedkyně TOP 09 a expertka strany na sociální věci, se dnes stala místopředsedkyní výboru pro sociální politiku.

Markéta Pekarová Adamová v minulém volebním období navrhla změny zákonů, které by například umožňovaly přiznat rodičovskou i prarodičům dětí, kteří se o ně starají. Nebo zavést spravedlivější mateřskou i pro maminky s vyššími příjmy. „Jako opoziční poslankyně chci pokračovat aktivně v práci ve výboru, protože je ještě mnoho situací, které stále a zbytečně komplikují život matkám s malými dětmi a tomu, aby sladily svůj rodinný a pracovní život,“ říká poslankyně a nová místopředsedkyně sociálního výboru Markéta Pekarová Adamová.

Karel Schwarzenberg jako nový místopředseda zahraničního výboru míní, že politika země by se měla soustředit na zkvalitnění vztahů s evropskými spojenci. „Naše vztahy se západními spojenci jsou pro nás zásadní. Jen ty zaručí, že Česká republika zůstane demokratickou zemí a součástí evropského společenství. A o to se budeme snažit i v dalších letech,“ míní Karel Schwarzenberg.

Klub TOP 09 má v dolní komoře sedm poslanců, předsedou klubu je Miroslav Kalousek (Středočeský kraj), místopředsedy frakce jsou Markéta Pekarová Adamová (Praha) a František Vácha (Jihočeský kraj).

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 19. prosince 2017