TOP 09: Koalice se hádá, ministr Heger pracuje

12. 5. 2011

Zatímco koaliční partneři řeší svoje kauzy, Ministerstvo zdravotnictví připravilo věcný záměr zákona o zdravotních pojišťovnách. Ten dává pojišťovnám větší roli a odpovědnost při rozhodování o financování léčivých přípravků a zdravotnických prostředků. Zavádí také transparentní pravidla pro fúzování zdravotních pojišťoven a posiluje dozor a kontrolu zdravotních pojišťoven ze strany státu.

Cílem ministerstva je v souladu s Programovým prohlášením vlády, programem TOP 09 a přáním občanů nejen systém zefektivnit, ale nastavit tak, aby občané měli garantovanou dostupnost péče, pojišťovny více nástrojů k prosazování zájmů pacientů a ministerstvo více možností kontroly toho, že systém pracuje tak, jak má. „Mým cílem je vybudovat takový finanční rámec zdravotnictví, který bude  ohleduplný k potřebám pacientů, bude ke všem hráčům spravedlivý, a který potlačí šedou ekonomiku a korupci.  Chci také, aby respektoval omezené finanční možnosti daňových poplatníků a byl co nejtransparentnější,“ vysvětluje Leoš Heger.

Jako primární povinnost zdravotních pojišťoven je ve věcném návrhu zákona o zdravotních pojišťovnách jasně stanoveno zajištění časové a místní dostupnosti zdravotní péče a tvorba a kultivace zdravotní sítě. Změnou právního ukotvení se rovněž položí základy pro další zefektivňování systému. „Současná právní úprava je vzhledem k významu zdravotních pojišťoven nedostatečná, nevhodně zasazená do právního rámce ČR a z hlediska dalšího rozvoje systému veřejného zdravotního pojištění a zvýšení jeho efektivity nevyhovující,“ dodává ministr Heger.

V rámci zprůhledňování produkce nemocnic v oblasti akutní lůžkové péče a prevence korupčního prostředí pracuje ministerstvo zdravotnictví rovněž na zavádění tzv. DRG (Diagnosis-related group). Jeho cílem je stanovení a jasné vymezení jedné základní sazby za zdravotní služby pro všechna zdravotnická zařízení.

„Vítám, že konečně bude jasně nastaven systém – za stejnou práci stejná úhrada. Odstraní se tím možnost různých nekalých vlivů při vyjednávání o výši úhrad,“ říká Patricie Kotalíková, poslankyně TOP 09, která má díky svému zaměstnání primářky dětského oddělení Nemocnice Kadaň bohaté zkušenosti s fungováním systému.  Kotalíková, která je také členkou správní rady VZP, dále dodává: „pokud vytvoříme efektivnější dohled nad pojišťovnami a snížíme počet členů správních rad, nemám problém si vypustit rybník. O pozici a prebendy mi rozhodně nejde. “

Není pravda, že jalové koaliční půtky zastavily práce na reformách. Z ministerstev zdravotnictví, práce a sociálních věcí a financí se v posledních týdnech jen kouřilo, jak intenzivně se pracovalo na legislativních návrzích jednotlivých reformních kroků. Ministři za TOP 09 odevzdají své návrhy včas podle legislativního plánu vlády,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.

V Praze 12. 5. 2011