× Staňte se našimi členy!

TOP 09: Farmaceutická lobby bude pod větší kontrolou

1. 4. 2015

Zpřesnit reklamu na léky a zpřísnit podmínky, za kterých se mají lékaři setkávat na vědeckých kongresech, by měla novela zákona o regulaci reklamy. Norma cílí na farmaceutickou lobby a předložili ji poslanci TOP 09 Martin Plíšek a Leoš Heger. Dnes zákon projedná sněmovna v prvním čtení.

„Často se stávalo, že si farmaceutické firmy vybíraly pro své kongresy a školení velmi atraktivní turistické destinace. V těchto případech to byla pro lékaře víc dovolená než odborná a vzdělávací akce. Mnozí z účastníků pak mohli nabýt dojmu, že mají vůči pořadateli určitý závazek. Je to velmi nešťastné, protože takový postup může lékaře limitovat v práci,“ uvedl autor a předkladatel novely poslanec Martin Plíšek (TOP 09).

Pokud novela projde, bude moci pořádající firma hradit lékaři či lékárníkovi pouze přesně vymezené výdaje: dopravu, ubytování, stravu a registrační poplatek. Navíc jí přibude povinnost oznámit Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) dobu i místo konání akce, přesné znění programu, přehled sponzorů, a po skončení také poskytnuté finanční plnění. Všechny informace budou zveřejněny na internetu. Zákon udělá odpovědnými také nepodnikající fyzické osoby, které často bývají prostředníky firem a nabízejí dary, nepřiměřené pohoštění, ubytování či další prospěch. Právnické a podnikající fyzické osoby už dnes za takové jednání jsou odpovědné.

Návrh novely nově zakazuje reklamu na pohřební služby v areálech nemocnic a v zařízeních sociálních služeb, a také reklamu na léky ve formě soutěže nebo loterie. Zavádí také novou kompetenci pro SÚKL, který bude kromě reklamy na léčiva dozorovat i reklamu na doplňky stravy. „Potravinové doplňky jsou totiž často v reklamě vydávány za léky. V praxi to vede ke zneužívání propagačních reklamních aktivit a ke klamání spotřebitele,“ říká spolupředkladatel poslanec Leoš Heger (TOP 09).

Za porušení zákona by mohla firmám hrozit pokuta až 15 milionů korun. „Dosavadní výše sankcí se v mnoha případech míjela účinkem, proto navrhujeme sankce zvýšit až trojnásobně,“ uvedl poslanec Martin Plíšek (TOP 09).

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 1. dubna 2015