TOP 09: Evidence tržeb by neměla zničit ty nejmenší

27. 4. 2016

Poslanci TOP 09 dnes předložili novelu zákona o EET, která navrhuje osvobodit od povinnosti elektronicky evidovat tržby ty nejmenší podnikatele, jejichž příjmy nepřesahují milion korun ročně. Pokud by návrh TOP 09 prošel, zákon by se tak netýkal všech živnostníků, ale pouze plátců DPH.

Zákon, který prosadila vládní koalice na návrh ministra financí Babiše v rámci boje s daňovými úniky, se nyní týká významného počtu drobných živnostníků. Povinně evidovat tržby podle stávající platné úpravy musí od příštího ledna začít všichni podnikající v oblasti služeb, i když si vydělají měsíčně jen pár tisíc korun. Podle TOP 09 to bude právě pro tyto drobné podnikatele likvidační.

Typickými příklady jsou majitelé venkovských pivnic, které mají otevřeno pouze večer nebo v sezóně, majitelé malých opraven, kadeřnice nebo farmáři prodávající v sezóně na trzích. „Právě u těchto poplatníků je riziko daňových úniků zcela zanedbatelné v porovnání s úniky daní u velkých společností. Naopak reálně hrozí, že finanční a administrativní náklady zákona o EET přimějí tyto živnostníky svoji činnost ukončit,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Konec malých živností hrozí především na venkově. Důsledkem bude, že lidé přijdou o služby, na které jsou zvyklí a celkově se utlumí drobné podnikatelské aktivity. „Celý projekt elektronické evidence tržeb považujeme za neefektivní, zatěžující a škodlivý. Není pochyb, že zvýhodňuje velké podnikatele proti malým. Zkusíme proto ochránit alespoň ty nejmenší,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 27. dubna 2016