TOP 09: Chceme vést mladé lidi k zodpovědnosti

Návrh poslanců TOP 09 na zachování podpory vlastního bydlení

5. 4. 2011

Na dnešním jednání Předsednictva TOP 09 byl ministr financí Miroslav Kalousek požádán, aby bylo v návrhu daňové reformy ponecháno zvýhodnění hypoték a dalších úvěrů na bydlení ve formě odpočtu úroků z daňového základu.  S iniciativou přišli Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09 a členka Rozpočtového výboru, a Petr Gazdík, předseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. Návrh podpořili i další poslanci.

Jako konzervativní strana chceme u mladých lidí podporovat zodpovědný přístup k životu. Vlastní bydlení je z tohoto hlediska naprosto zásadním parametrem. Daňovou reformu ministra Kalouska zcela podporujeme, požádali jsme však o to, aby zvážil ponechání úroků z úvěrů na bydlení jako odečitatelnou položku ze základu daně,“ okomentovala svůj návrh Helena Langšádlová.

„Současný návrh pana ministra Kalouska předpokládá, že smlouvy na hypotéku a úvěrové smlouvy ze stavebního spoření by od začátku roku 2012 přišly o výhodu odpočtu úroků. Pro všechny, kteří by si tak chtěli vlastní bydlení pořizovat, by mohla vzniknout další okolnost, jež by je od toho kroku odradila. My jsme panu ministrovi proto navrhli zachování výhody s tím, že by byl odpočet omezen roční částkou 80 000 Kč,“ doplnil Petr Gazdík.

Stávající návrh daňové reformy Ministerstva financí počítá s omezením maximální částky odpočtu u smluv uzavřených do konce roku 2011 na 150 000 Kč, od 1. 1. 2012 by však již výhoda odpočtů u nově uzavřených smluv zcela zanikla.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 5. 4. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme