TOP 09 chce v EU prosadit víc peněz na řešení migrační krize

16. 6. 2015

TOP 09 se v rámci Evropského parlamentu a frakce EPP, v níž má čtyři zástupce, zasadí o zvýšení peněz na řešení problémů s migrací. Do oblasti azylu a migrace dnes Evropská unie posílá 350 milionů euro, tedy pouhých 0,25 procenta svého rozpočtu. Podle TOP 09 to naprosto neodpovídá závažnosti situace. Proto chce prosadit odlišný přístup a směřovat více peněz zdrojů pro boj s tím, co Evropu ohrožuje.

Evropa si musí přiznat, že není schopna přijmout desítky milionů migrantů stojících na hranicích. Musí výrazně zvýšit výdaje v místech, odkud migranti přicházejí stejně tak jako na ostrahu vnější hranice. Ale také zvýšit výdaje na návratovou politiku těch, kteří jsou dnes v Evropě nelegálně a na důslednou integraci těch, kteří již v Evropě legálně žijí. Je nezbytné vyhlásit válku organizovanému zločinu, který nese zásadní podíl na dnešní neúnosné situaci.

Je-li něco prioritou, musí se toto jako priorita v rozpočtu projevit. Avšak stávající situace tomu naprosto neodpovídá. Musíme si uvědomit, že jsme v situaci, kdy čelíme několika životním hrozbám. Měli bychom se zamyslet nad pozastavením financování některých projektů, jako jsou například aquaparky či golfová hřiště a opravdu si jasně stanovit priority pro naše přežití, naši budoucnost,“ říká místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

„Jak nás budou s odstupem desetiletí hodnotit naši potomci, nás Evropany spojené do unikátního projektu EU na počátku 21. století? Určitě se budou zamýšlet nad tím, jak odpovědně přistupujeme k hrozbám, které se objevily v uplynulých letech. Je potřeba tuto situaci nyní řešit, je to naše odpovědnost,“ míní místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Hrozbami pro Evropu a celý svět jsou bezesporu expanze Ruska, vznik Islámského státu a migrační krize. Podle Langšádlové je ale v rámci EU potřeba se ptát a odpovědět si na zásadní otázky: Dokázali jsme adekvátně reagovat na ruskou a islámskou hrozbu, posílili jsme dostatečně naše obranné kapacity? Dokážeme ubránit naši suverenitu a svobodu? Dokážeme reagovat na hybridní válku, která probíhá na Východě a jejíž součástí je mimořádně rozsáhlá propaganda? Věnujeme dostatek zdrojů na řešení migrační krize?

Uvědomujeme si, že současná migrační krize není otázkou posledních měsíců. Migrace z rozdílných nábožensko – kulturních oblastí do Evropy probíhá již desítky let a ne všichni, co přišli, přijali naše civilizační hodnoty,“ dodala poslankyně Langšádlová.

 

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 16. června 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme