TOP 09 chce v Chomutově nové volby kvůli koupeným hlasům

TOP 09 v Chomutově chce opakování komunálních voleb. „Ve městě se podle našich informací kupovaly hlasy voličů,“ říká předseda místní TOP 09 David Tejml.

24. 10. 2014

Místní organizace TOP 09 se obrátila na krajský soud. „Máme za to, že volby v Chomutově nebyly čisté. Obrátili jsme se na soud,“ říká předseda místní TOP 09 David Tejml.

Problémem jsou kupované hlasů sociálně slabých voličů. „Máme několik svědectví o podezřelých okolnostech při volbách. V urnách bylo při sčítání například nápadně mnoho stejně vyplněných lístků, někteří voliči přicházeli organizovaně a nejspíše s předem vyplněnými lístky,“ popisuje předseda regionální TOP 09 David Tejml. Další voliči přišli volit s chomutovskými lístky, i když bydliště měli jinde, například v Klášterci nad Ohří. Jeden z příchozích se člena volební komise ptal na to, kde dostane slíbené peníze za hlas.

David Tejml dodává, že první podezření nastalo už v první den voleb. „Nás lídr kandidátky Michal Vlach obratem volal na policii, kde mu řekli, že už to řeší na základě jiných oznámení. V jaké fázi je policejní vyšetřování ale nevíme. Pro případné opakování voleb je relevantní pouze rozhodnutí soudu,“ popisuje.

Opakování voleb by mohlo ovlivnit rozložení mandátů v zastupitelstvu. „My jsme ve volbách získali 4,95 % hlasů, k pětiprocentní hranici chybělo zhruba pět voličů. Pokud by volby probíhaly regulérně, je pravděpodobné, že bychom v zastupitelstvu byli. Prohrát po férovém boji je v pořádku, ale když byly porušeny zákony, musíme se ozvat,“ říká předseda chomutovské TOP 09.

David Tejml, předseda regionální organizace TOP 09 v Chomutově

24. 10. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme