TOP 09: ANO podlehlo lobby automobilek, ničí živnostníky i venkov

14. 5. 2015

Poslanec a ekologický expert TOP 09 Michal Kučera doporučí celému poslaneckému klubu, aby nepodpořil zákon ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), který podlehl lobby automobilek. Ministr chce totiž uvalit ekologickou daň na automobily staré 10 let A vybrat od lidí další peníze. 

„Je to nesmyslný a nespravedlivý zákon, který slouží jen k tomu, aby ministr Brabec vybral od lidí další peníze. Doporučím celému poslaneckému klubu, aby návrh nepodpořil,“ říká poslanec TOP 09 Michal Kučera, který se věnuje zejména ekologické problematice.

O nic jiného, než o vytahování peněz z lidí, totiž v Brabcově návrhu nejde. Nově se má platit i za registraci automobilů vyrobených před rokem 2005. „K celému návrhu neproběhla dostatečná odborná debata. Přitom se jedná o normu s neuvěřitelným dopadem na tisíce lidí. Ministři si tu shání peníze na své socialistické pokusy. Nakonec to zaplatí občané. Navíc nová daň negativně dopadne na živnostníky i lidi dojíždějící za prací,“ pokračuje Kučera.

Novela zákona dopadne i na majitele aut, kteří své vozy běžně používají na cesty do práce nebo za živností a splňují podmínky provozu, tedy emisní limity EURO 3. Mnoho těchto aut má poměrně málo najeto. Patří mezi ně například i Fabie, se kterou se jezdí jednou za čas na chalupu. „Pokud chce ministr Brabec řešit otázku staršího vozového parku, tak by měl majitele aut pozitivně motivovat, a ne trestat. Zvyšovat daně, tvářící se jako ekologické, je navíc nespravedlivé. Trestá všechny řidiče, ať už projezdí jakékoliv množství pohonných hmot. Nevyužívá férovější spotřební daň, a přesto chce zavést takový nesmysl,“ dodává Kučera.

„Celý takzvaný věcný záměr není nic jiného než úspěšný lobbing automobilek, který nemá s ekologií nic společného. Nejvíce mi to připomíná zavádění socialistického šrotovného, které bylo stejně nesmyslné,“ podotýká dále Kučera.

Dopady na venkov diskutovalo i předsednictvo TOP 09 a zabýval se jimi také expert na tuto oblast a poslanec TOP 09 Herbert Pavera. „Venkov bude výrazně postižen a není to nic jiného, než jeho likvidace. Ministr zřejmě nechápe, že tu lidé dojíždí za prací a hází jim klacky pod nohy,“ potvrzuje nesmyslnost zákona Pavera.

Návrh přichází z Odboru odpadů, který je nejslabším článkem Brabcova ministerstva. V minulosti připravil změnu Zákona o odpadech, která šla mimo standardní připomínkové řízení a přinesla obrovské problémy našim obcím. „Než předám klubu své konečné stanovisko, vyžádám si všechny grafy a podklady, které snad od pana ministra obdržím. Doufám ve věcnou a kompetentní debatu, které jsem se zatím u tohoto zákona nedočkal,“ zakončil Kučera.

Emil Sedlařík, tiskové oddělení TOP 09

Praha 12. května 2015

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme