TOP 09 a Starostové: Všechny kluby by měly deklarovat 3/5 podporu přímé volby

20. 9. 2011

Předsedové parlamentních klubů TOP 09 a Starostové, poslanec Petr Gazdík a senátorka Soňa Paukrtová, vyzvali předsedy ostatních poslaneckých i senátních klubů, aby deklarovali podporu přímé volbě prezidenta republiky 3/5 většinou všech svých členů.

„Vedle podpory přímé volby starostů a primátorů členové poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové usilují i o zavedení přímé volby prezidenta. Dnes proto budeme hlasovat pro současný vládní návrh, který by přímou volbu hlavy státu umožnil,“ vysvětlil předseda klubu Petr Gazdík.

V expertní komisi věnující se dané problematice zastupovali poslance a senátory klubů TOP 09 a Starostové poslanec Stanislav Polčák a senátorka Soňa Paukrtová. „Prosazovali jsme variantu volby dvoukolovým senátním modelem a jen minimální zásahy do kompetencí a postavení prezidenta. To návrh zcela odráží, proto jej jednoznačně podporujeme,“ podotkl poslanec Polčák.

TOP 09 a Starostové navrhovali odstranění určitých přežitých výsad prezidenta, mezi jinými například zrušení možnosti zastavovat trestní stíhání (abolice) anebo absolutní trestní neodpovědnost prezidenta. V rámci nalezení kompromisu z těchto návrhů TOP 09 a Starostové ustoupili a plně podporují návrh ústavního zákona. V prosinci hlasovali členové vládní koalice proti opozičnímu návrhu na přímou volbu. TOP 09 a Starostům vadila především odvolatelnost prezidenta hlasováním občanů. Odvolatelnost prezidenta je akceptovatelným požadavkem, avšak pouze rozhodnutím nezávislé soudní instance. Od toho požadavku zástupci ČSSD ve vyjednávání ustoupili a nový návrh již odvolatelnost plebiscitem neobsahuje.

Předsedové parlamentních klubů TOP 09 a Starostové – za poslance Petr Gazdík a za senátory Soňa Paukrtová – vyzvali své kolegy, předsedy poslaneckých a senátorských parlamentních klubů, aby deklarovali podporu zavedení přímé volby prezidenta republiky třemi pětinami svých členů, podle požadavku Ústavy na prosazení změny volby hlavy státu.

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí jsou dlouhodobě přesvědčeni o potřebě posílit v České republice prvky přímé demokracie. Plní tak svůj předvolební program, v němž je závazek volby prezidenta přímo občany obsažen. I proto se daný bod, jako jedna z největších priorit, stal pevnou součástí programového prohlášení vlády, která se k tomuto po mnoho volebních období slibovanému kroku zavázala.

Alžběta Plívová
mluvčí TOP 09