TOP 09 a STAN: Postavíme se proti vetu prezidenta

18. 11. 2011

Poslanci TOP 09 a STAN budou hlasovat proti vetu prezidenta Václava Klause. Ten dnes nečekaně odmítl zákon o trestní odpovědnosti právnických osob. Veto hlavy státu nás překvapilo. Zbavuje firmy trestní odpovědnosti za protiprávní jednání, reagovali poslanci v prohlášení.

Poslanecký klub TOP 09 a Starostů nesouhlasí s vetem prezidenta republiky, které vznesl vůči zákonu o trestní odpovědnosti právnických osob. Zákon umožňuje trestat i firmy, pokud zásadním způsobem poruší zákony a své povinnosti. "Zákon totiž zvyšuje ochranu státu, obcí a měst a občanů před protiprávním jednáním vysokých manažerů firem, ale i právnických osob jako takových. Státu tak zákon přiznává další nástroj, jak bojovat s trestnou činností, kde firma jednoznačně pochybí. I ona by měla být odpovědná a trest&a acute;na například pokutami, zákazem další činnosti i zrušením firmy," míní poslanec a člen ústavněprávního výboru Stanislav Polčák (klub TOP 09 a Starostové).

Podle něj je v některých případech dohledat konkrétního viníka velmi složité, protože firma může jeho jednání přímo krýt. Proto je důležité mít účinný nástroj, jak potrestat právnickou osobu.

"Pro TOP 09 a Starosty je překvapivé, že prezident republiky nepovažuje za důležité vynést za protiprávní jednání trest. Zvýšení možností trestního stíhání je přínosem pro naši zemi a představuje možnost, jak chránit veřejný zájem," dodal poslanec Polčák, který připomíná, že Česká republika se navíc zavázala k tomu, že rozšíření odpovědnosti právnických osob promítne do svého právního řádu. Až doposud byla totiž poslední zemí EU, která právě tento závazek nesplnila.

Stanislav Polčák
klub TOP 09 a STAN, člen ústavněprávního výboru

V Praze 18. 11. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme