Stupňujeme boj proti únikům daní

19. 5. 2011

Ministerstvo financí dnes na tiskové konferenci představilo realizovaná i připravovaná opatření v boji proti daňovým únikům. „Odmítám neoprávněné výtky, že by se Ministerstvo financí tomuto tématu nevěnovalo. Naopak, spolu s daňovou a celní správou a Finančním analytickým útvarem (FAÚ) se nám podařilo zefektivnit a lépe koordinovat zjišťování a postihování daňové trestné činnosti,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. „Nehodláme připustit, aby poctivý daňový poplatník dotoval poplatníky nepoctivé,“ dodal ministr Kalousek.

„Za významnou novinku považuji možnost stanovit daň i po uplynutí lhůty v případě odhalení daňového trestního činu, kterou jsme od počátku roku zavedli v novém daňovém řádu,“ řekl ministr financí s tím, že daňový řád představuje jeden ze tří pilířů daňové reformy. Dalším pilířem je reorganizace daňové správy a vznik Jednoho inkasního místa. Dojde ke větší specializaci v rámci daňové správy, více pracovníků se bude moci zabývat kontrolou, což zvýší pravděpodobnost odhalení daňového úniku. Od roku 2012 pak vznikne Specializovaný finanční úřad, který bude mít na starosti velké subjekty a subjekty specifické (banky, pojišťovny atd.).

Podle generálního ředitele Jana Knížka se česká daňová správa více zaměřuje na oblast DPH a převodních cen: „Od 1.dubna platí řada opatření, která budou pomáhat daňové správě v boji proti daňovým únikům. Jmenujme institut ručení za nezaplacenou daň, institut zvláštního zajištění daně či režim přenesené povinnosti (reverse charge) u některých komodit.“ U převodních cen, tedy ocenění transakcí mezi spojenými osobami (hlavně nadnárodní společnosti), kde často hrozí úniky, došlo ke zvýšení počtu kontrol a růstu doměřené daně. Neméně důležitá je mezinárodní spolupráce při správě daní. „Miroslav Kalousek se stal prvním ministrem financí ČR, za jehož funkční období se podařilo sjednat dohody o výměně informací s tzv. daňovými ráji,“ uvedl Jan Knížek.

Také celní správě se daří více odhalovat daňové úniky především v oblasti pohonných hmot, tabákových výrobků a lihu. „Přispěla k tomu řada celorepublikových akcí, které jsme realizovali v letech 2010 – 2011,“ řekl plukovník Miroslav Nováček, ředitel Sekce pátrání a dohledu Generálního ředitelství cel. Z odhalených případů je zřejmé, že daňové podvody jsou páchány stále sofistikovanější formou a mnohdy mají charakter organizované trestné činnosti  s mezinárodními prvky.

Ředitel FAÚ MF Milan Cícer připomněl, že jeho útvar sice primárně plní úkoly v boji proti tzv. praní špinavých peněz, nicméně při své činnosti se setkává také s podezřením na daňové trestné činy, které po vyhodnocení předává daňové a celní správě. „Počet předaných případů se zvýšil ze 135 v roce 2008 na 639 v roce 2010, což svědčí o efektivnější spolupráci všech úřadů v kapitole Ministerstva financí. Za první čtyři měsíce roku 2011 pak toto číslo činí 448 případů,“ uvedl Milan Cícer. Upozornil také, že v poslední době medializovaná činnost FAÚ přispěla k tomu, že část daňových poplatníků, kteří jsou nebo byli předmětem šetření FAÚ, deklarovala podstatně vyšší daňové příjmy, než v předchozích obdobích.

Ondřej Jakob
tiskový mluvčí MF

V Praze 19. 5. 2011

Osobnosti:
Miroslav Kalousek
Témata:
Hospodářství

Prezentace Ministerstva financí k problému boje proti daňovým únikům

Boj proti daňovým únikům - prezentace.

TOP 09 Facebook Twitter YouTube G+ Instagram

CELOSTÁTNÍ KANCELÁŘ TOP 09