Středočeši žádají poslance o podporu RUD

3. 11. 2011

V poslanecké sněmovně dnes byla předána petice středočeských starostů za podporu novely rozpočtového určení daní. Petice, kterou převzali členové petičního výboru Jaroslava Schejbalová a Václav Cempírek, vznikla z iniciativy černokosteleckého starosty Jana Svatoše (ODS) a místostarostky Jany Havelkové (TOP 09).

Pod petici se již podepsalo 168 osobností z různých politických stran. Starostové ze Středočeského i Plzeňského kraje tak dali jasně najevo, že novelu ministra financí Miroslava Kalouska nejen vítají, ale již dlouhodobě na obdobnou změnu v doposud nespravedlivém přerozdělování financí z RUD čekají.

Pokud mají obce plnit funkci dobrého hospodáře, samy potřebují disponovat více penězi. Je pro nás zvláštní, když například teče do střechy na škole, žádat o dotaci z EU nebo čekat na jiné dotace. Lidem se těžko vysvětluje, že na opravu střechy peníze nejsou, jsou ale, právě kvůli dotační politice, třeba na opravu kulturní památky,“ vysvětluje místostarostka Kostelce nad Černými lesy Jana Havelková (TOP 09).

Být starostou malé obce či města je práce velmi náročná. Novela rozpočtového určení daní by jim ale měla do velké míry ulehčit,“ vysvětluje poslankyně za Středočeský kraj a bývala starostka Černošic Helena Langšádlová.

„Skutečně si vážíme iniciativy všech, kteří se pod petici podepsali. Jelikož vycházejí z bezprostřední praxe, vyslali k nám signál, že novela jde skutečně správným směrem,“ okomentovala převzetí petice poslankyně Jaroslava Schejbalová.

 

Petice:

Vážené poslankyně, vážení poslanci,

Vážené paní senátorky a páni senátoři,

my, níže podepsaní zástupci obcí a měst Vás žádáme o podporu a přijetí novely zákona o rozpočtovém určení daní, kterou zpracovalo Ministerstvo financí a předalo do připomínkového řízení.

Stávající znění zákona dlouhodobě silně znevýhodňuje obce a města do 150 000 obyvatel a omezuje jejich rozvoj v důsledku podfinancování.

Není možné, aby několik velkých měst čerpalo na úkor drtivé většiny ostatních neúměrně vysoké finanční prostředky ze státního rozpočtu a vytvářelo tak nedobrou atmosféru a dojem, menší města a obce nejsou schopny účelně vynakládat vlastní finanční prostředky. Tento systém nutí obce žadonit o dotace, což znamená i vynakládat nemalé finanční prostředky do přípravy projektů, jejichž úspěšnost je velmi nejistá.

Drtivá většina představitelů měst a obcí má zájem na rozvoji jak regionů, tak svých měst a obcí, a proto Vás žádáme o podporu novely zákona o rozpočtovém určení daní.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 3. 11. 2011

Přílohy
PDF Středočeské obce, které podporují novelu RUD.pdf (154.4 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme