Štětina: Za odkladem účinnosti obchodní části Asociační smlouvy tuším tlak Ruska

Obchodní bariéry mezi EU a Ukrajinou mají padnout až 31. 12. 2015, za náhlým odkladem účinnosti obchodní části Asociační smlouvy lze tušit tlak Ruska.

16. 9. 2014

Asociační smlouvu s Ukrajinou (a také s Gruzií a Moldavskem) EU podepsala 27. června. Na jejím základě by měla být vytvořena zóna volného obchodu mezi EU a výše zmíněnou trojicí bývalých sovětských svazových republik. Kromě toho se očekává výrazný posun v otázce vízové liberalizace mezi Bruselem na jedné straně a Tbilisi a Kyjevem na druhé. Moldavsko již zrušení vízové povinnosti pro své občany dosáhlo na konci dubna letošního roku. V EU se navíc hovoří o perspektivě kandidátského statusu pro zmíněné země.

Na poslední chvíli však byla na žádost Ukrajiny, za níž lze tušit tlak Ruska, v Asociační smlouvě dojednána změna spočívající v tom, že stržení obchodních bariér mezi EU a Ukrajinou nenastane už od 1. listopadu tohoto roku, ale je odloženo až na 31. prosinec 2015. Za EU tuto změnu vyjednávala Rada EU, tedy členské státy. Dnes o vyslovení souhlasu s Asociační smlouvou jako celkem bude hlasovat Evropský parlament a synchronizovaně i ukrajinský parlament.

„Z přísně obchodního hlediska to může být pro Ukrajinu v krátkodobém horizontu výhodné, protože jednostranné obchodní preference EU vůči Ukrajině, které měly vypršet rovněž 1. listopadu tohoto roku, budou muset být rovněž prodlouženy do 31. prosince 2015. Z geopolitického a strategického hlediska se však jedná o další vítězství ruské politiky, která dělá všechno pro to, aby Asociační dohoda mezi EU a Ukrajinou nevstoupila v platnost, nebo aby byl její vstup v platnost co nejkomplikovanější. Jedná se o další důkaz toho, že Rusko neustává v tlaku na Ukrajinu a v jejím zastrašování, například v podobě hrozby zavedením nových celních bariér. Důvodně se obávám, že odložení účinnosti dohody o volném obchodu mezi EU a Ukrajinou bude pro Rusko ještě větším povzbuzením, aby pokračovalo ve své dosavadní agresívní politice s ještě větším odhodláním. Rusko se totiž opakovaně přesvědčuje, že tato politika zastrašování a nátlaku nese ovoce“, uvádí k poslednímu vývoji europoslanec Jaromír Štětina.

„Jestliže většina v EP je velmi pravděpodobně rozhodnuta i za těchto okolností čerstvě dojednaných změn hlasovat dnes pro ratifikaci Asociační dohody, já jsem ochoten ji podpořit jen v podobě, v jaké byla podepsána 27. června tohoto roku“, uzavírá Štětina.

Jaromír Štětina, europoslanec za TOP 09 a člen výboru EP pro zahraniční politiku
Koordinátor: Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

16. 9. 2014