Štětina: Je čas posílit kybernetické kapacity EU

14. 6. 2018

Europoslanci dnes přijali rezoluci, ve které volají po zajištění větší bezpečnosti kybernetického prostoru a s ní spojenými dopady na obranyschopnost EU. Poslanci vítají iniciativu Evropské komise týkající se kybernetické bezpečnosti na podporu kybernetické odolnosti, odrazování a obrany EU. Varšavská deklarace ze summitu NATO konaného v roce 2016 uznala kyberprostor jako operační okruh, ve kterém se musí NATO bránit tak účinně jako se brání ve vzduchu, na zemi a na moři. Doba hybridních útoků mění zažitá schémata a obranyschopnost zemí EU se těmto novým schématům musí přizpůsobit.

„Kybernetický prostor nezná hranice. Nepřátelské útoky mohou být politické, bezpečnostní nebo ekonomické. Jedná se o útoky na životně důležitou infrastrukturu, kybernetickou špionáž, hromadné sledování občanů EU, dezinformační kampaně, šíření škodlivého softwaru, omezování přístupu k internetu a fungování systému IT. Původci útoků  jsou nejrůznější státy - Rusko, Čína a Severní Korea i nestátní aktéři včetně organizovaných zločineckých skupin,“ řekl na plénu europoslanec Jaromír Štětina (TOP 09), který je místopředsedou parlamentního podvýboru pro obranu a bezpečnost (SEDE).

„Spolupráce členských států se musí zlepšit a koordinovat, neboť velké riziko zde představuje roztříštěnost strategie a kapacit EU v oblasti obrany. Tato nejednota cizím zpravodajským agenturám umožňuje využívat bezpečnostních slabin ochrany systémů a sítí. Velkou hrozbu představuje i kybernetická trestná činnost a terorismus. Obrana by se měla týkat ochrany kritické infrastruktury, výzkumu, vývoje a řady dalších oblastí. Musíme se připravit na různé scénáře kybernetického útoku. Tyto činnosti ohrožují nejenom naši bezpečnost a veřejný pořádek, ale i demokracii a naši strategickou autonomii. Odpovědí na závažné incidenty by měla být vždy společná reakce EU, včetně restriktivních opatření,“ dodává Jaromír Štětina.

Marek Hannibal

Štrasburk, 13. 6. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme