Štětina: Evropský parlament odsuzuje Rusko za vedení hybridní války proti Ukrajině

Naše poslanecká sněmovna by si z tohoto zásadového a důrazného přístupu měla vzít příklad. Evropský parlament dnes schválil v pořadí již druhou rezoluci o situaci na Ukrajině od eurovoleb v květnu 2014.

18. 9. 2014

V této rezoluci připomíná, že vzhledem k tomu, že letní měsíce byly poznamenány dalším vyhrocením konfliktu na východě Ukrajiny a podle odhadů OSN zahynulo nejméně 3 000 osob, další tisíce lidí byly zraněny a statisíce civilistů z oblastí zasažených konfliktem uprchly.

Evropský parlament konstatuje, že příměří je od pátku 5. září opakovaně porušováno hlavně řádnými ruskými jednotkami a separatisty v okolí Mariupolu a letiště v Doněcku a že na mnoha jiných místech dochází k pokusům o vyprovokování ukrajinské obrany.

Rovněž se poukazuje na to, že Rusko v minulých týdnech posílilo svou vojenskou přítomnost na území Ukrajiny a logistickou podporu separatistických milic stálým přísunem zbraní, střeliva, obrněných vozů a příslušenství, námezdných bojovníků a vojáků v přestrojení, a to přes výzvy Evropské unie, aby vyvinulo maximální úsilí o zklidnění situace.

„Oceňuji, že Evropský parlament nazývá věci pravými jmény a odsuzuje Ruskou federaci za vedení nevyhlášené hybridní války proti Ukrajině. Evropský parlament před pravdou a pravdivým popisem situace neuhýbá a označuje ruskou politiku za hrozbu nejen pro jednotu a nezávislost Ukrajiny, ale celého evropského kontinentu. V této souvislosti mě mrzí, že naše Poslanecká sněmovna se pod taktovkou vládní koalice v úterním usnesení zmohla na pouhý apel na diplomatické řešení konfliktu na Ukrajině. Dosavadní zkušenost s chováním Ruska v ukrajinském konfliktu přitom ukazuje, že dosažení trvalého diplomatického řešení se bohužel neobejde bez důrazných a adresných sankcí zasahujících vrcholné ruské činitele a ruskou ekonomiku na citlivých místech. Ty mohou být i bolestivé pro některé naše sektory ekonomiky, ale to je cena, kterou musíme být ochotni za mír a bezpečnost na evropském kontinentu zaplatit. Jinak než silovými prostředky totiž Putina od jeho expanzivních mocenských choutek neodradíme a k obnovení bezpečnosti a územní celistvosti Ukrajiny se nedopracujeme“, uvedl k dnešnímu hlasování europoslanec Jaromír Štětina.

Jaromír Štětina,
europoslanec za TOP 09 a člen výboru Evropského parlamentu pro zahraniční vztahy

18. 9. 2014

Štítky
Osobnosti: Jaromír Štětina
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme