Stávka skončila, reformy pokračují

20. 6. 2011

Stávka je za námi a čeká nás schvalování důležitých návrhů zákonů, které se týkají reformy zdravotnictví. Hlasování o zákonu č. 48 o veřejném zdravotním pojištění proběhne příští týden v úterý.

„Stávkující odboráři v médiích důrazně napadají tento návrh zákona, ale my jsme přesvědčeni, že jeho přijetí je důležité a zásadní proreformní opatření. Garantuje udržitelnou a kvalitní zdravotní péči pro všechny. Je nutné si uvědomit, že také napomáhá k ekonomické udržitelnosti celého systému zdravotnictví,“ řekl Petr Gazdík, předseda Poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, a dodal: „Jsem přesvědčen, že návrh zákona bude ve třetím čtení bez výhrad přijat vzhledem k tomu, že byl projednán a schválen na koaličním jednání, ve výboru pro zdravotnictví a prošel druhým čtením v poslanecké sněmovně.“

Klíčovou oblast pro nás představuje zájem pacienta. „Návrh zákona rozšiřuje některá práva pacientů – umožní jim snadnější přístup k informacím o svém osobním účtu u zdravotních pojišťoven. Tento krok je správným směrem, protože umožní pacientům nejen kontrolu, ale také se dozvědí, jak je péče nákladná,“ dodala Patricie Kotalíková, poslankyně a zároveň primářka na dětském oddělení kadaňské nemocnice. Návrh na jedné straně zvyšuje poplatek za pobyt v nemocnici pro pacienty, na druhou stranu ruší poplatek za položku na receptu a nahrazuje jej poplatkem za recept. Tím se tento systém stává pro pacienty jednodušší a přehlednější.

Nově bude také omezen pohyb pojištěnců mezi pojišťovnami, a to jednou ročně. Smyslem je zajištění rovného přístupu k péči hrazené z veřejného zdravotního pojištění, transparentního právního prostředí a současně rovných podmínek pro soutěž poskytovatelů péče i zdravotních pojišťoven jako účinný nástroj k omezování korupce.

Významnou změnu představuje zavedení elektronických aukcí na ceny určitých léčivých přípravků. „Velmi vítám tuto aktivitu, která bude motivovat výrobce léčiv na snižování cen a současně regulovat chování farmaceutických firem pozitivním směrem. Ve finále znamená úsporu pro zdravotní pojišťovny a pacienty,“ vyjádřil se poslanec Jiří Skalický, který je také primářem oddělení klinické biochemie a diagnostiky v krajské nemocnici v Pardubicích.

Návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění je spravedlivým kompromisem, který se týká všech aktérů zdravotnického systému. Není pravda, že by znevýhodňoval pacienty. Naopak se v současných podmínkách snaží udržet zdravotnický systém tak, aby mu byla zabezpečena potřebná péče.

TOP 09

V Praze 20. 6. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme