Stát musí vyplatit reálné náhrady za utracenou drůbež

31. 1. 2017

Stát musí nahradit lidem reálné ztráty způsobené ptačí chřipkou. Poslanci TOP 09 proto vyzývají ministra zemědělství, aby přihlédl ke skutečným cenám drůbeže a změnil dosavadní hodnoty náhrad pro občany i podnikatele, kteří museli utratit nakažená i ohrožená zvířata. Požadují také, aby miniterstvo napříště včas a důkladně informovalo zasažené obce.

Povinný ceník ministerstva, podle kterého jsou stanoveny náhrady po provedených veterinárních opatřeních, je podle našich zkušeností stanoven nedokonale. Například cena nosnic-slepic je v ceníku 100 korun, ale přitom cena v místě a v čase přiměřená je 170 korun, tedy podstatně vyšší. Doporučil jsem občanům, aby žádali právě o tuto vyšší cenu. Chci také apelovat na ministra, aby byli příště další starostové řádně informováni o situaci,“ říká starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina (TOP 09).

Právě v Moravském Krumlově a okolních obcích se kvůli nákaze ptačí chřipkou a mimořádným opatřením, která měla zabránit dalšímu možnému šíření nemoci, muselo utratit více než 3 tisíce kusů drůbeže, z toho 2 495 slepic, 290 holubů a další desítky kachen, kohoutů nebo dokonce 6 pávů. Celková cena jen za nosnice podle ceníku ministerstva dosahuje téměř čtvrt milionu korun.

„Jediná spravedlivá cesta je, aby stát zaplatil drobnochovatelům reálnou cenu. Vyzývám proto ministra Jurečku, aby změnil ceníky ve prospěch spravedlivých a reálných cen, které si postižení občané – chovatelé na obnovu chovů zaslouží. Úplně tragické je nabízet chovatelům holubů pár stovek za poštovního holuba, když hodnota některých jedinců je i více jak 100 tisíc korun a chovatelská hodnota je nevyčíslitelná,“ říká poslanec a expert TOP 09 pro oblast zemědělství Herbert Pavera. „Není také možné, aby někteří pracovníci Veterinární správy pochybili při likvidaci ptáků a nechali je zbytečně utratit. Jako například hejno vzácných poštovních holubů v Moravském Krumlově, které žilo naprosto oddělené od venkovního prostředí. Věříme, že z toho vedení Veterinární správy a vedení ministerstva zemědělství vyvodí patřičné důsledky,“ dodal.

V Česku se po téměř deseti letech potvrdil výskyt ptačí chřipky. První nákaza se objevila na začátku letošního roku u divokých labutí na Znojemsku a u desítek kusů drůbeže v malochovech v Moravském Krumlově a Ivančicích. Od té doby již veterináři zaznamenali v České republice na několik desítek ohnisek této nákazy a museli nechat zlikvidovat tisíce kusů drůbeže z malochovů i velkochovů. Při likvidaci chovů v Moravském Krumlově a Ivančicích odvedli kvalitní práci složky IZS, policie a hasiči, ať už dobrovolní či profesionální.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 31. ledna 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme