SPOLU podporujeme svobodné Bělorusko. Tamní disidenty podpoříme dopisy

11. 6. 2021

Koalice SPOLU vyjadřuje podporu politickým oponentům a disidentům v Bělorusku. Po setkání se Svjatlanou Cichanouskou vyzvaly strany ODS, KDU-ČSL a TOP 09 své členy, aby formou podpisu či balíčku podpořili tamní disidenty. Lukašenkův režim vládne v zemi už 26 let a od loňských zmanipulovaných voleb vyžaduje poslední evropský diktátor absolutní poslušnost. Nepohodlní lidé jsou zatýkaní, věznění, mučení a zabíjení za sebemenší projevy odporu.

„Česko dělí od Sametové revoluce více než 30 let. I proto někteří možná zapomínají, jaké to bylo žít za železnou oponou. Přitom kdo jiný než my by měl najít pochopení pro poměry, ve kterých dnes žijí Bělorusové? Běloruský režim je posledním skanzenem totality v Evropě a patří jako temná kapitola leda do učebnic historie. Bělorusové mají plné právo na spravedlivé volby i svobodu slova. Svobodný běloruský stát si zkrátka zaslouží naši maximální podporu. Proto budeme v koalici SPOLU prosazovat to, aby Česká republika finančně podpořila tamní občanskou společnost a disidenty a nadále prosazovala mezinárodní sankce vůči Lukašenkovu režimu,“ řekla Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09.
 
„Mám největší obdiv nejen pro Svjatlanu Cichanouskou, ale pro všechny Bělorusy, kteří stále bojují za změny režimu v zemi a demokracii. Oceňuji obrovskou vytrvalost a statečnost - a to i v době, kdy zájem zahraničních médií slábne. Bylo mi ctí se s touto dámou setkat a vyjádřit naši podporu v jejich boji. Rád bych požádal všechny naše členy a podporovatele o to, aby svým podpisem či jinou cestou podpořili politické vězně v Bělorusku,“ dodal místopředseda ODS Martin Kupka.
 
„KDU-ČSL podporuje Bělorusko v jeho zápasu o demokracii dlouhodobě. Symbolem odporu vůči diktátorskému režimu prezidenta Lukašenka je Svjatlana Cichanouska, která je momentálně na návštěvě v České republice. A je to právě ona, kdo dává Bělorusům tolik potřebnou naději a demokratizačním snahám konkrétní směr. My, díky bohatým zkušenostem s komunistickou totalitou víme, že z nastoupené cesty k demokracii sejít nelze. Za lidovce bychom proto rádi podpořili především ty, kteří jsou nyní ve vězení za svůj názor, odvahu hájit svobodu a hodnoty, které společně uznáváme. Politické vězně v Bělorusku proto chceme povzbudit balíčkem či dopisem, abychom jim alespoň trochu pomohli překonat těžké okamžiky v jejich životě. Je důležité, aby věděli, že v tom nejsou sami,“ dodal předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.
 
SPOLU podpoříme tyto disidenty perzekuované běloruským režimem: odkazy zde a zde

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme