× Pojďte do toho s námi.

SPOLU: Nechceme asistovat u podezřelých vládních nákupů a zakrývat vládní neschopnost. Prodloužení nouzového stavu nepodpoříme

26. 3. 2021

Poslanci ODS, KDU-ČSL a TOP 09 nepodpoří další prodloužení nouzového stavu. Podle předsedy ODS Petra Fialy má nouzový stav jen zakrýt neschopnost vlády řešit pandemii covid-19. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka představil vytýkací dopis, který odeslali zástupci SPOLU premiéru Babišovi.

„Nouzový stav v tuto chvíli slouží vládě jako fíkový list, který má zakrýt, že vláda nemá žádný plán. Zpožďuje se očkování, neobjednávaly se vakcíny tak, jak bylo možné. Nechceme asistovat u podezřelých nákupů, které se v době nouzového stavu dějí. Proto nouzový stav koalice SPOLU nepodpoří. Po roce pandemie vláda prokazuje bezradnost a neschopnost cokoliv řídit a ovlivňovat, a tak se u občanů vyvolává dojem války. Neděsme lidi. Připravujme zemi k postupnému návratu do normálu. Zrušme zákaz pohybu mezi okresy, vraťme děti do škol. K tomu nouzový stav nepotřebujeme,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Za KDU-ČSL jsme krok týkající se prodloužení nouzového stavu opravdu zodpovědně diskutovali a dlouho zvažovali. Během setkání s vládou jsme od ní obdrželi vstupní data, ze kterých jasně vyplynulo, že hlavním zdrojem snížení mobility obyvatelstva není omezení pohybu mezi okresy, ale zavření maloobchodů a služeb. A hlavním důvodem pro prodloužení nouzového stavu byl až dosud argument, aby policisté dál stáli na hranicích okresů. To však podle těchto podkladů nemá na pokles mobility žádný dopad. Naopak z nich vyplynulo, že od druhého února byl v některých okresech patrný větší pokles pohybu obyvatelstva, než je tomu nyní za poslední dva týdny. Z toho důvodu žádost o prodloužení nouzového stavu nepodpoříme, podle nás přišel čas na aktivaci pandemického zákona,“ uvedl předseda lidovců Marian Jurečka.

Koalice SPOLU navíc připravila směrem k premiérovi a vládě vytýkací dopis, který je adresovaný do rukou premiéra. „Inspirovali jsme se vytýkacími dopisy premiéra vůči jeho ministrům a napsali mu také jeden. Upozorňujeme v něm na nejpalčivější nekompetentní kroky, které premiér a vláda opakovaně dělají. Vzniká tak řada chyb, což zcela zbytečně stojí životy mnoha lidí. Premiér vstupuje bez jakékoliv kompetence do práce jednotlivých ministerstev, nekomunikuje s opozicí, jeho vláda nakupuje předražené pomůcky, objednává málo vakcín... V závěru ho vyzýváme k bezodkladnému odstranění vytčených nedostatků a k řádnému plnění pracovních úkolů premiéra,“ konstatoval Marian Jurečka.

„Kromě jednání o nouzovém stavu právě probíhá skrytá bitva o dostavbu Dukovan. Ministr Havlíček dělá kroky k tomu, aby předčasně zahájil tendr na dostavbu a oslovil i Rosatom. Stavba Rosatomem je i zadarmo drahá, protože za ni platíme svou bezpečností. Je zcela evidentní, že ministr Havlíček se snaží tuto věc prosadit ve dnech, kdy je hlavním mediálním tématem jednání o prodloužení nouzového stavu. Situace se nám jeví jako velmi vážná, proto vyzýváme premiéra, aby zastavil rozesílání projektové dokumentace Rosatomu a svolal jednání s předsedy parlamentních stran. Tyto bezprecedentní kroky budeme chtít vysvětlit i na dnešním jednání Sněmovny. Máme mnoho otázek, které nám musí ministr Havlíček či premiér Babiš zodpovědět,“ uvádí předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Celý text vytýkacího dopisu naleznete v příloze.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčího TOP 09

Soubory