SPOLU: Na mimořádné schůzi chceme projednat odškodňovací zákon, korespondenční volbu ze zahraničí a zjednodušení výměny průkazek ZTP

27. 1. 2021

ODS, KDU-ČSL, TOP 09 svolaly na čtvrtek mimořádnou schůzi Sněmovny, na které chtějí projednat odškodňovací zákon, korespondenční volbu ze zahraničí a snazší výměnu průkazek ZTP. Středopravá koalice upozorňuje, že vláda ignoruje všechny opoziční návrhy včetně těch, které by měly být přijaty co nejrychleji.

„Mimořádnou schůzi jsme svolali proto, že vláda s námi nejedná a ignoruje naše návrhy. Jedním z klíčových návrhů, který chceme prosadit je odškodňovací zákon. Vláda má sice desítky kompenzačních programů, ty jsou ale administrativně náročné a vždy na někoho zapomenou. Česká republika navíc odškodňuje i přes vládní sliby o ve srovnání s ostatními zeměmi velmi málo. Zatímco ministryně financí Schillerová slibovala bilion korun podpory, ministr Havlíček nyní mluví o čtvrtině. My věříme v jednoduchou a rychlou pomoc, proto chceme prosadit odškodňovací zákon, díky kterému by stát kompenzoval 100 % fixních nákladů podnikatelům, kteří museli kvůli vládním nařízením zastavit činnost a 50 % těm, kteří museli kvůli opatřením činnost omezit. Chápeme, v jak složité situaci podnikatelé jsou, nechceme je v tom nechat,“ říká předseda ODS Petr Fiala. Do fixních nákladů lze podle návrhu započítat například nájemné, splátky půjček a leasingů, výdaje na energie, pojištění a na údržbu, servis nebo skladování dlouhodobého majetku, a také jiné nezbytné provozní výdaje.

„Naši občané žijící v zahraniční, ale i lidé, co v cizině pracují, musí k volebním místnostem při každých volbách cestovat stovky až tisíce kilometrů. Jejich hlasovací právo je tím prakticky znemožněno. Na zavedení korespondenčního hlasování čekají už mnoho let. Je proto nejvyšší čas korespondenční volbu zavést a umožnit jim snadné hlasování. Ještě můžeme zvládnout přijmout námi připravený zákon, aby už v nejbližších volbách do Poslanecké sněmovny mohli lidé v zahraničí volit korespondenčně. Je ale nejvyšší čas zákon ve sněmovně projednat. Když bylo v létě nutné upravit volební zákon kvůli epidemii, šlo to během několika týdnů. Vláda ve svém programovém prohlášení korespondenční volbu slibuje, ale nic pro její prosazení nedělá,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Lidé se zdravotním postižením mají těžký životní úděl, což pandemie koronaviru ještě více akcentovala. KDU-ČSL dlouhodobě podniká kroky ke zlepšení života handicapovaných a k tomu směřuje i náš poslanecký návrh, který zjednoduší zdravotně postiženým výměnu průkazu ZTP a omezí zbytečné kontrolní lékařské prohlídky u těch stavů, které jsou v čase neměnné,“ uzavírá předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčího TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme