SPOLU: Došlo k teroristickému činu, premiér musí svolat summit Evropské rady a koordinovat postup vůči Rusku se spojenci z NATO

18. 4. 2021

Koalice SPOLU požaduje, aby Poslanecká sněmovna hned jako první bod svého úterního jednání projednala situaci týkající se zapojení ruských agentů do výbuchu munice ve Vrběticích. Zástupci koalice již iniciovali neprodlené svolání sněmovních výborů pro bezpečnost, obranu a zahraničního výboru, které se musí situací zabývat. Vyzýváme premiéra, aby svolal mimořádný summit Evropské rady a koordinoval společný postup vůči Ruské federaci s Evropskou unií a spojenci v NATO. Rovněž by mělo dojít k vyhoštění mnohem vyššího počtu ruských diplomatů z České republiky a Rusko by mělo uhradit náklady, které České republice v souvislosti s útokem vznikly.

„Dnes jsme se probudili do nové bezpečnostní situace. Nejsme jen v informační válce, ale na základě šokujících zpráv ze včerejšího večera víme, že naše země byla vystavena násilí, které musíme označit za státní terorismus proti České republice. Je potřeba rychle a rázně reagovat. Učinili jsme první kroky, které jako opozice můžeme: svolali jsme obranný, bezpečnostní a zahraniční výbor. Budeme požadovat projednávat toto téma jako první bod jednání Poslanecké sněmovny. Chceme také, aby vládní představitelé vysvětlili některé kroky, např. plánovanou cestu ministra vnitra a zahraničních věcí do Moskvy, protože se objevují informace, že vláda věděla o útocích již delší dobu. Přitom přizvala ruské firmy k dostavbě Dukovan a zahrává si s ruskými neschválenými vakcínami,“ říká Petr Fiala, předseda ODS a dodává: „Vláda musí informovat veřejnost, jaké kroky učiní, aby uchránila občany před podobnými záležitostmi do budoucna, a jaké budeme mít bezpečnostní záruky. Je také potřeba ukončit zpochybňování práce bezpečnostních služeb, které dlouhodobě na aktivity, a s tím související rizika ze strany Ruska a Číny, upozorňovaly. Okamžitě musí být ukončeno oslovování ruských firem v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny. Vláda by měla mnohem intenzivněji jednat na půdě EU a NATO. Měla by iniciovat mimořádný summit Evropské rady. Vyhoštěním 18 diplomatů nemůže být kauza uzavřena.“

„Jedná se o bezprecedentní útok na naši bezpečnost, který naše země od roku 1968 nezažila. Je nepřípustné, aby jakýkoliv stát naši suverenitu narušoval. Další postup v této věci musí být jednoznačný a rázný. Není možné, aby cizí země beztrestně ohrožovala životy našich lidí v rámci našeho území. Musíme chránit své občany, svůj majetek i svou vlast. Proto je maximálně důležité prověřit všechny souvislosti týkající se výbuchu ve Vrběticích. Podle informací od bývalého ministra zahraničí se o zapojení ruských sil vědělo ještě před jeho odchodem z ministerstva. Je zapotřebí zjistit časovou souslednost všech okolností na půdě Sněmovny. Musíme znát odpověď na otázku, zda premiér a vicepremiér mluvili na sobotní tiskové konferenci pravdu, když tvrdili, že se o útoku ve Vrběticích dozvěděli v pátek večer. Uděláme pro to v následujících dnech maximum. Chceme zároveň vědět, proč Jan Hamáček plánoval cestu do Moskvy a o čem konkrétním tam chtěl jednat,“ konstatuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Reakce České republiky musí být mnohem razantnější. Vyhoštění osmnácti takzvaných diplomatů, ve skutečnosti ruských agentů, je slabá reakce. Ruská ambasáda má u nás okolo 140 lidí, zatímco česká ambasáda v Rusku je na polovičním počtu. Musí dojít k vyhoštění mnohem většího počtu členů ruské ambasády z České republiky. Zároveň je nezbytné, aby premiér svolal summit Evropské rady a koordinoval postup i v rámci NATO,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme