Společně za částečné úvazky pro matky s malými dětmi

19. 4. 2018

Pomoci rodičům malých dětí i zaměstnavatelům má návrh TOP 09, ke kterému se připojili také poslanci STAN a KDU-ČSL. Novela zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění chce změnit odvody zaměstnavatelů tak, že jim umožní vytvářet daleko více částečných pracovních úvazků. Právě tato forma zaměstnání vyhovuje matkám, které řeší, jak skloubit práci a péči o malé děti.

„Částečné úvazky by rády využívaly tisíce lidí, hlavně matky s malými dětmi, které chtějí zůstat v kontaktu se svojí profesí nebo pracovat i během péče o děti. Věřím, že náš návrh bude zaměstnavatele motivovat a začnou tyto úvazky více nabízet,“ říká místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Markéta Pekarová Adamová, která nedávno navrhla spravedlivější vyplácení mateřské pro matky s průměrnými a vyššími příjmy. Sněmovna její návrh v prvním čtení minulý týden podpořila.

Pokud dnes pracuje zaměstnanec na zkrácený úvazek a vydělává méně, než je minimální mzda, firma za něj odvede z jeho výdělku na zdravotním pojištění stejnou sumu, jako kdyby u ní pracoval za minimální mzdu. Zaměstnanci tak nespravedlivě platí vysoké odvody a firma se musí vypořádat se zbytečnou byrokracií. To je důvod, proč majitelé firem nejsou příliš ochotni zaměstnávat na částečný úvazek. Dnešní zákony tak poškozují zaměstnance i zaměstnavatele. TOP 09 prosazuje, aby odvody odpovídaly skutečnému výdělku.

Minulá ani současná vláda v demisi nenavrhla změnu, která by v tomto pomohla matkám s dětmi. „Přitom rodina je základní jednotka, na které může stát stavět, a proto by ji měl také podporovat v situacích, kdy pomoc potřebuje. Náš návrh je jednou z možností, jak k tomu přispět. Věřím, že si to uvědomí i poslanci z dalších stran,“ říká poslankyně Věra Kovářová (STAN), která společně s Markétou Pekarovou Adamovou novelu předkládá.

„Je nutné současný stav výrazně změnit ve prospěch možnosti vybrat si i kratší pracovní dobu. Nejen proto, že je to světový trend, ale také kvůli tomu, že to pomáhá rodinám a lidem, kteří se chtějí postarat o své blízké,“ uvedl spolupředkladatel zákona poslanec Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).

„Jsem ráda, že novelu o zkrácených úvazcích předkládáme společně s kolegy z hnutí STAN a KDU-ČSL. Věřím, že se nám podaří přesvědčit další poslance, že naše novela pomůže především maminkám s malými dětmi a návrh zákona sněmovnou bez problémů projde,“ uvedla 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle Eurostatu byla v roce 2016 Česká republika v zaměstnávání na částečný úvazek na
25. místě mezi zeměmi EU. Stejně nebo hůře skončilo pouze Chorvatsko, Bulharsko a Maďarsko. Podíl pracovníku ve věkové skupině 20 – 64 let zaměstnaných na částečný úvazek byl v roce 2016 v České republice pouze 5,6 %.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 19. dubna 2018