Smutný: Každoroční dotace pro český sport - 400 milionů

Senát dnes schválil návrh poslance Jana Smutného, který přinese ročně českému sportu o čtyři sta milionů korun více. „Měli jsme v zásadě dva cíle, jednak zajistit větší podporu pro mládež a masový sport, jednak zprůhlednit penězotoky, které do sportu vedou. Získá-li náš návrh ještě podpis prezidenta, mohu říci, že máme splněno,“ okomentoval spolupředkladatel Jan Smutný novelu loterijního zákona.

20. 6. 2013

Sport, zejména ten masový, se u nás neustále potýká s nedostatkem peněz a nevyváženým financováním,“ říká Jan Smutný a dodává: „Naše novela tyto potíže řeší a zajišťuje až čtyři sta milionů korun pro sport každý rok.“

Novela je založena na možnosti, jež byla dána provozovatelům kurzovních sázek a číselných loterií, které souvisejí se sportem, aby snížili sazbu odvodu z dvaceti na patnáct procent. „Těchto pět procent pak formou daru poskytnou Českému olympijskému výboru. Právě ten totiž zastřešuje celý český sport a je pro nás garancí toho, že bude umět získané peníze rozdělit s plnou znalostí jejich potřebnosti,“ vysvětluje Jan Smutný. Podle Smutného budou díky memorandu, které bylo s olympijským výborem podepsáno, tyto peníze posílány především na veřejný sport.

Novela zvyšuje také transparentnost financování. Loterijní společnosti, které by chtěly sportu pomoci, by totiž v účetnictví tento princip uplatňovaly jako klasickou slevu na dani, která by jim však byla uznána až po té, co by olympijský výbor dar potvrdil a zveřejnil. 

Alžběta Plívová, mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jan Smutný
Témata: Sport
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme