Skalický: Novela významně zjednodušuje práci zdravotnickým nelékařským pracovníkům

3. 2. 2011

Poslanec Jiří Skalický je spolu s dalšími dvěma koaličními poslanci podepsán pod tzv. malou novelou zákona č. 96/2004 Sb., která významně zjednoduší poskytování zdravotní péče a kterou schválili dnes poslanci. Novela obsahuje změny týkající se výkonu nelékařských zdravotnických povolání a jejich celoživotního vzdělávání. „Opatření rozšiřuje a usnadňuje působnost nelékařských zdravotnických pracovníků, kteří pracují za odborného dohledu, a administrativně tak zjednodušuje ošetřovatelskou péči a činí zákon flexibilnějším,“ vysvětluje poslanec Jiří Skalický (TOP 09 S podporou Starostů). Novela také zmírňuje podmínky registračních osvědčení a definuje způsob uplatnění absolventů s příslušným vzděláním. Návrh je součástí reformy zdravotnictví.

Změny usnadní výkon těchto povolání jak ve státní sféře, tak v soukromých zdravotnických zařízeních. Zlepšuje se samostatná práce zdravotních asistentů, protože novela rozšiřuje počet činností, které mohou vykonávat bez odborného dohledu. „Zdravotní asistenti mohou tedy vykonávat více druhů práce, což v konečném důsledku povede k úsporám,“ vysvětluje Jiří Skalický a pokračuje: „Podle novely budou také moci nelékařští zdravotničtí pracovníci vykonávat některé činnosti ještě před získáním specializované způsobilosti, tzn. před atestací.“

Technická novela rozšiřuje okruh pracovníků, kteří budou mít odbornou způsobilost k výkonu zdravotnického záchranáře. „Mohou ji získat např. všeobecné sestry, pokud splní specializaci anesteziologicko-resuscitační nebo intenzivní péče.vyjmenovává Jiří Skalický.

Novela dále zjednodušuje získání akreditačního kurzu pro povolání sanitáře, který sjednocuje. „Všeobecný sanitář tak může být využit v řadě odborných oddělení a jeho působení není už tak striktně limitováno.“

V oblasti registrací se zmírňují podmínky, které dosud byly obecně pro nelékařská zdravotnická zařízení zákonem nastaveny. Prodlužuje se platnost osvědčení z 6 na 10 let výkonu bez odborného dohledu a snižují se poplatky za prodloužení registrace z 500 na 100 korun.„Prodloužení platnosti registrace neohrozí kvalitu poskytované péče,“ uvedl Jiří Skalický.

Další změnou je zjednodušení samotného systému registrace. Žadatel předloží pouze potvrzení zaměstnavatele, že splnil všechny podmínky, které registrace ukládá. Absolvování vzdělávacích aktivit a výkon zdravotnické praxe by nemusel dokladovat množstvím jednotlivých potvrzení a nově je možnost využití i e-learningu. Sníží se tím administrativa a zaměstnavatelé získají přehled, jak jejich zaměstnanci plní své povinnosti. Celoživotní vzdělávání je povinností, která je zdravotnickým pracovníkům dána ze zákona, a je na zaměstnavatelích, aby udržování kvalifikace svých zaměstnanců vymáhali.

Jiří Skalický
poslanec