Skalický: Konec nečitelných receptů

Na místo klasického receptu budou pacienti od lékařů už za dva roky dostávat recepty elektronické. Na návrh poslance Jiřího Skalického dnes přechod k e-preskripci schválil zdravotní výbor Poslanecké sněmovny.

6. 12. 2012

 „Zavedení povinné elektronické preskripce se nemusí nikdo obávat. Obdobný systém již funguje například v Německu či v jiných evropských zemích, kde si na nový způsob předepisování léků rychle zvykli jak pacienti, tak lékaři a lékárníci,“ vysvětluje Jiří Skalický a dodává: „Mezi největší výhody elektronických receptů pro pacienty patří zejména vyšší komfort. Ve specifických případech, jako jsou chronická onemocnění či hormonální antikoncepce, bude moci lékař vystavit recept a zaslat jej pacientovi emailem. Zároveň jde o velmi bezpečnou formu práce s léky, recepty jsou totiž nepadělatelné a jednoznačné.“ Podle Skalického výhody elektronické preskripce dokazuje například fakt, že v zákoně o využití konopí pro léčebné účely byla tato forma předepisování policií z bezpečnostních důvodů přímo vyžádána.

Elektronické recepty rovněž odstraní možnosti omylu ze strany lékaře i lékárníka. Kompletní soupis předepsaných léků v centrálním úložišti totiž eliminuje případné kontradikce a zároveň umožní lékaři kontrolu toho, zda si pacient lék skutečně vyzvedl. Lékárna zase dostává jednoznačnou a čitelnou informaci o tom, co má pacientovi vydat. Elektronická preskripce přinese také úspory na straně administrativy, a to jak lékárníkům, tak zdravotním pojišťovnám zejména v oblasti kontroly a archivace receptů.

Elektronické recepty mohou lékaři vystavovat už dnes, a byť stále převažují recepty v listinné podobě, využití elektronické formy má vzrůstající trend. Od srpna roku 2011 do října roku 2012 tak bylo například vydáno přes půl milionu e-receptů.

Bezproblémová funkčnost nového systému předepisování je ale založena na propojení všech subjektů, tedy lékařů, lékárníků a zdravotních pojišťoven, skrz centrální úložiště, které bude shromažďovat všechna data o vydávaných lécích. „I proto jsme stanovili dvouleté přechodné období. Zatím není ani řečeno, v jaké podobě pacient informaci o elektronickém receptu získá. Jisté je jen to, že dostane jakýsi kód, na základě kterého lékárník pozná, co má vydat, ale zda to bude kód čárový, číselný či jiný, musí teprve upravit následující právní předpisy,“ dodává Jiří Skalický.

Centralizace a elektronizace informací o zdravotnictví poskytne reálný přehled o spotřebě léků v České republice a jejich dostupnosti pro české pacienty. Takové informace umožní státu konečně lékovou politiku řídit a dosáhnout tak dalších úspor.  Ministerstvo zdravotnictví v rámci postupné elektronizace zdravotnictví projekt na zavedení elektronické preskripce připravuje, dík iniciativě Jiřího Skalického se nyní rozbíhá i příprava legislativní.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 6. 12. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme