Severa: Plnění předvolebních slibů pardubické ČSSD ohrožuje životy lidí

22. 2. 2010

TOP09 považuje za nepřijatelné, aby kvůli populismu sociální demokracie byly ohroženy životy lidí v Pardubickém kraji. Na tiskové konferenci to dnes uvedl poslanec Pavel Severa.

Ten řekl, že: „Je naprosto nepřijatelné, aby na základě snahy o protiprávní plnění předvolebních slibů sociální demokracie došlo k ohrožení životů lidí v Pardubickém kraji."

Sociálně demokratické vedení kraje dle vyjádření Pavla Severy destabilizuje systém zdravotnické záchranné služby. Pracovníci zdravotnické záchranné služby jsou drženi v nejistotě a rozpočet ZZS Pardubického kraje byl nelogicky a nezodpovědně zkrácen o 14 % a na pokrytí provozních výdajů celého systému tedy chybí více než 21 mil. Kč.

Další komplikací v již tak kritickém stavu zdejší zdravotnické péče je zastaralý vozový park. Stav vozidel je alarmující. Záchranka nutně potřebuje vyměnit osm poruchových vozidel, krajský úřad šetří a vyčlenil prostředky pouze na čtyři vozidla. Přitom více než 56% vozů má najeto přes 200 tis. km, čtyři vozidla jezdí v ostrém nasazení s nájezdem dokonce přes 300 tis. km. „Naprosto rozumím záchranářům, že tvrdě kritizují kraj, který realizoval škrty v rozpočtu ZZS Pardubického kraje kvůli tomu, aby mohl proplácet regulační poplatky ve zdravotnictví," dodal Pavel Severa.

Současný ředitel ZZS Pardubického kraje Marek Obrtel před několika týdny v důsledku této neřešitelné situace rezignoval a vyjádřil obavu, že v zájmu úspor bude nový ředitel tlačen ke snižování mezd a redukování posádek.

Krajská radní pro zdravotnictví se vyjádřila 3. 2. 2010 takto: „Poplatky jsou sociální program, chceme ulevit pacientům, kteří jsou sociálně slabší a poplatky jsou pro ně diskriminační."

Pavel Severa k tomu uvedl: „Lidé v oblastech, kam sanitka nepřijede včas, jsou neskonale více diskriminováni a je to vůči nim neuvěřitelně nefér. Jsem přesvědčen, že na prvním místě musí být zajištění systému pro záchranu životů ve vážných situacích. Těmto lidem jde o život a nikoliv o několik desetikorun. Plnění populistických slibů je s touto povinností nesrovnatelné. Pokud chce sociální demokracie plnit svoje sliby v rozporu se zákony a realitou, ať tak činí z vlastní pokladny, nikoliv z peněz na zabezpečení záchranné služby."

V Pardubickém kraji bylo v loňském roce vynaloženo na proplácení zdravotnických poplatků 34 mil. Kč, pro letošní rok je v rozpočtu plánováno na půl roku 17 mil. Kč.

„Naprosto odmítám tento hazard s lidskými životy a vyzývám sociální demokracii, aby začala zodpovědně přistupovat k zajištění podmínek zdravotnické záchranné služby. Považuji za nezbytné, aby byl v dostatečné míře naplněn potřebný finanční rozpočet na činnost služby, a za jednoznačnou prioritu považuji obnovu vozového parku záchranné služby tak, aby nebyla do služby nasazována vozidla poruchová a nespolehlivá," zdůraznil Pavel Severa.

Pavel Severa dále představil nové možné řešení vykrytí Pardubického kraje i leteckou záchrannou službou, která na velké části kraje není k dispozici v časovém limitu 15 min dle vyhlášky MZdr. ČR.
„Současné středisko LZS v Olomouci by bylo posunuto do Přerova, tím by byl pokryt dosud nevyhovujícím způsobem zajištěný Zlínský kraj. Nové středisko LZS by bylo velmi hospodárné a efektivní zřídit v Moravské Třebové a došlo by k velmi výraznému zlepšení dostupnosti pacienta v časovém limitu 15 min na drtivé části Pardubického kraje," vysvětlil poslanec Pavel Severa.

V současné době v Pardubickém kraji středisko LZS chybí. Tato služba je zajišťována v různých částech kraje ze tří středisek - na severozápadě z Hradce Králové, na jihu z Jihlavy a na jihovýchodě z Olomouce. I přes veškerou snahu není v současné době na více než 50% území kraje technicky možné zajistit dostupnost odborné pomoci do 15 minut.

Pavel Severa ještě podotkl: „Pokud bude zřízeno nové středisko v Moravské Třebové, dojde k pokrytí leteckou záchrannou službou i v oblastech, kde tak doposud nebylo. Konkrétně mohu zmínit např. města Červená Voda a Dolní Morava, která se sice těší čilému cestovnímu ruchu, ale paradoxně nejsou v žádném případě v dosahu stávající LZS do 15 minut. Navíc by toto nové středisko v Moravské Třebové bylo možné zabezpečit za nižších finančních nároků, asi do 30 mil. Kč. Proto vyzývám sociální demokracii ve vedení kraje, aby toto řešení projednala se zástupci kraje Olomouckého a Zlínského a začala činit kroky k efektivnímu pokrytí našeho kraje leteckou záchrannou službou."

Pavel Severa, poslanec TOP 09
Tel.: 737 079 777
E-mail: severaposlanec@seznam.cz
V Pardubicích dne 22. února 2010
Štítky
Osobnosti: Pavel Severa
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme