Senátoři TOP 09 podporují nezávislá média

12. 6. 2019

Senátoři TOP 09 podporují výzvu petice s názvem „Braňme média veřejné služby“, kterou zítra projedná Senát. Senátoři TOP 09 pokládají nezávislá veřejnoprávní média za jeden ze základních pilířů demokratické společnosti a odsuzují útoky politiků na nezávislost médií.

Považuji za nesmírně důležité podpořit nezávislost médií zejména v současné době, kdy jsou veřejnoprávní média pod velkým tlakem politiků. Za naprosto nepřijatelné považuji nedávné návrhy komunistů na to, aby novináři museli zveřejňovat majetková přiznání a byli voleni. Ještě nedávno bych si ani nepomyslel, že takové návrhy můžou někoho napadnout, natožpak aby je myslel vážně. Tyto snahy umlčet média musíme rázně odmítnout,“ říká první místopředseda Senátu Jiří Růžička.

„V posledních letech se bohužel postavení novinářů v naší zemi výrazně zhoršilo. Svůj nemalý díl viny na tom mají někteří politici, například prezident Miloš Zeman, který na novináře útočí neustále. Zdaleka ale není sám. Výpady proti novinářům a snahy o jejich omezování nejsou cizí ani premiérovi Andreji Babišovi, SPD nebo komunistům. Smutnou ilustrací současné situace je, že podvýboru pro svobodu slova a média v Poslanecké sněmovně předsedá komunistický poslanec. Jestli nám záleží na demokracii v této zemi, musíme nezávislost médií bránit, i když se nám nemusí líbit všechny články, které o nás vyjdou,“ uvádí senátor Herbert Pavera.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: