× Spojenci pro Evropu

Senátoři TOP 09 podpoří ústavní stížnost kvůli zdanění církevních restitucí

2. 5. 2019

Senátoři TOP 09 se připojí ke stížnosti k Ústavnímu soudu kvůli zákonu o zdanění církevních restitucí, která vzniká na půdě Senátu. Během dnešního jednání senátoři TOP 09 nepodpoří vznik Národní sportovní agentury, Senát také projedná novelu zákona o vnitrozemské plavbě.

„Senát nedávno takzvané „zdanění“ církevních restitucí odmítl, jedná se pouze o další krádež a křivdu na církvích. Celá věc je ale závažnější, protože přijetím zákona o zdanění restitucí se porušují platné smlouvy, které stát s církvemi uzavřel. To je v právním státě věc naprosto nepřijatelná, proto je namístě, aby se vyjádřil Ústavní soud. Věřím, že stížnost bude úspěšná a dočkáme se spravedlnosti,“ uvedl místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Senát dnes projedná vznik Národní sportovní agentury. Český sport zažívá těžké chvíle. Ten vrcholový má tristní výsledky, čestné individuální výjimky potvrzují pravidlo. Volnočasový funguje jen díky obětavosti nadšenců a mládež by ho potřebovala víc! Samozřejmě si přeji, aby se podmínky i výsledky zlepšily, ale nejsem přesvědčený, že tou správnou cestou je vytvoření agentury. Předsedu agentury jmenuje předseda vlády a je k diskuzi, do jaké míry bude agentura podléhat rozhodnutím vládnoucí strany. Návrh zákona navíc nezakazuje kumulaci funkcí předsedy agentury s výkonem mandátu poslance a může tak docházet ke střetu zájmů při přípravě rozpočtu,“ říká první místopředseda Senátu Jiří Růžíčka.

„Velký problém vidím zároveň v silné koncentraci moci v osobě předsedy Agentury, který si vybírá své zástupce, ale také jmenuje patnáctičlenný poradní orgán a nikde není uvedeno, jakým způsobem jsou tito členové vybíráni, co by měli splňovat a koho by měli zastupovat. Prostě otazníky nad sportem zůstávají,“ dodává Růžička

Plénum Senátu dnes také rozhodne o novele zákona o vnitrozemské plavbě, která přináší toleranci 0,5 promile alkoholu v krvi pro vodáky na vybraných vodních cestách. Již před časem Senátem prošel obdobný návrh, který toleruje menší množství alkoholu v krvi u cyklistů. „Jedná se o další návrh, který slušným rekreačním sportovcům dovolí dát si bez obav jedno pivo či skleničku vína k obědu,“ komentuje novelu senátor Herbert Pavera.

Dle jeho názoru není třeba kriminalizovat chování, které není nikterak společensky nebezpečné. „Hranice 0,5 promile alkoholu je správným kompromisem a já nevidím důvod, proč kriminalizovat něco, co nemá téměř žádný negativní společenský dopad,“ dodal Herbert Pavera.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: