Senátoři TOP 09 podpoří opatření vlády pro boj s epidemií koronaviru

25. 3. 2020

Senát na své schůzi projedná návrhy opatření, které přijala Poslanecká sněmovna v režimu legislativní nouze. Senátoři TOP 09 podpoří smysluplná opatření, která pomohou situaci efektivně zvládnout.

„Senát projedná v nejkratším možném termínu návrhy Sněmovny, které zjednoduší život občanům v době nouzového stavu. Podpořím všechny kroky, které ulehčí podnikatelům a zajistí příjmy rodinám s dětmi. Podpořím návrhy i přesto, že některé jejich části nepovažuji za ideální a sám bych si je představoval jinak. Času však není nazbyt, protože kdo rychle dává, dvakrát dává,“ říká první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

„V Senátu budeme projednávat i konkrétní kroky vlády, které ne všechny byly optimální. Rád bych ujistil naše krajany v Itálii i jinde, že se nemusí za naši zemi stydět. Zabavení ochranných prostředků ve skladu v Lovosicích, které pocházely z humanitárního materiálu zaslaného z Číny do Itálie, šetří policie. Zřejmě došlo ke kriminálnímu jednání mezi překupníky, tato vypjatá doba je láká. Věřím, že vše bude vyšetřeno a případní viníci za svůj hyenismus mimořádně přísně potrestáni. Česká republika již odeslala do Itálie identifikovaných 100 tisíc kusů ochranných pomůcek, protože jsme přesvědčeni, že především v těžkých dobách se musíme chovat čestně,“ dodává předseda stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí Tomáš Czernin.

Senát projedná také návrhy ministra školství týkající se letošních maturitních zkoušek.

„V případě maturitních zkoušek v tuto chvíli ideální řešení neexistuje, ale předložené návrhy MŠMT jsou rozumné, zvládnutelné a konzultované se středoškolskými asociacemi. Pokud se studenti nedostanou do škol do konce května a maturitní výsledky vzejdou z tří předchozích vysvědčení, v hodnocení by se měly promítnout i výsledky jazykových certifikátů či maturitní práce a projekty, na kterých studenti pracují již celý rok,“ říká Jiří Růžička, 1. místopředseda Senátu.

Na mimořádném zasedání Senátu bude projednána také novela zákona o elektronické evidenci tržeb. Podstatou vládního návrhu je odložení 3. a 4. vlny, která měla původně začít již 1. května. Nově by se měla spustit tři měsíce po skončení nouzového stavu.

„V době, kdy většina podnikatelů řeší, co bude druhý den, je odklad EET o několik měsíců bohužel málo. Je velká škoda, že vládní poslanci zamítli návrh opozice na úplné zrušení 3. a 4. vlny EET. Až krize odpadne, tak budou mít podnikatelé rozhodně jiné starosti, než kupovat pokladny a běhat po finančním úřadě. Velké firmy si s krizí zřejmě poradí i bez pomoci státu, ty malé a drobní živnostníci však nejvíc potřebují pomocnou ruku,“ uvádí místopředseda TOP 09 a senátor Herbert Pavera.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme