Senátoři TOP 09 podpoří, aby lidé v karanténě mohli volit, budou dále prosazovat i korespondenční volbu

20. 8. 2020

Senátoři se na dnešním jednání budou zabývat návrhem zákona o zvláštních způsobech hlasování. Ten by umožnil při podzimních volbách hlasovat i lidem v karanténě. Normu včera schválila Poslanecká sněmovna.

„Ministerstvo vnitra původně tvrdilo, že lidé v karanténě nebudou moci volit a nemělo snahu situaci nějak řešit. To bylo v naprostém rozporu s volebním právem, které občanům zaručuje Listina základních práv a svobod,“ říká první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

„Díky našemu tlaku ministr vnitra otočil a dnes tedy můžeme podpořit návrh zákona, který umožní volit buď z auta, v rámci speciálního okrsku v domovu pro seniory, nebo díky příjezdu speciálního týmu. Je velká škoda, že se stále nepodařilo prosadit korespondenční volbu, která by řešila i tyto problémy a kterou prosazujeme již řadu let. Jako předseda stálé komise pro krajany v zahraničí o to však budu v Senátu i nadále usilovat,“ dodává senátor Czernin.

Vláda zapomněla na střední školy a gymnázia

Senát bude jednat také o novele školského zákona, která byla schválena na včerejší schůzi Poslanecké sněmovny a obsahuje distanční výuku.

„Stanovení jednoznačných pravidel a vytvoření zákonného rámce pro distanční výuku je potřebné a nutné pro žáky, jejich učitele i samotné školy. Vítám, že ministerstvo k výuce na dálku vytvořilo přehledný manuál konzultovaný s lidmi ze školství. Velký problém však vidím v nedostatečném zajištění technického vybavení škol pro realizaci online výuky. V tomto ohledu sice vláda počítá s finanční pomocí, ta se ale týká pouze základních škol. Před stejným problémem ovšem stojí i střední školy či osmiletá a šestiletá gymnázia, na nichž žáci nižších stupňů plní povinnou školní docházku,“ uvádí první místopředseda Senátu Jiří Růžička.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčího TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme