Senátoři TOP 09: Od krajanů přichází 89 miliard ročně, zaslouží si více peněz a korespondenční volbu

13. 5. 2020

Senát dnes bude jednat o odkladu elektronické evidence tržeb (EET) do konce letošního roku. Senátoři TOP 09 odklad podpoří, TOP 09 v minulosti navrhovala EET zcela zrušit.

„Samotná vláda uvádí jako důvod pro odložení EET, že nechce nyní podnikatele zbytečně administrativně zatěžovat. Jsem rád, že si vláda konečně uvědomila, že EET je pro podnikatele opravdu zátěž. Doposud to všichni ministři a premiér popírali. V důvodové zprávě jsem se navíc dočetl, že odklad EET nebude mít významnější negativní dopady na státní rozpočet. To jen potvrzuje, že by bylo nejlepší EET minimálně ve 3. a 4. vlně úplně zrušit. Kdyby EET přinášelo do státní kasy tolik peněz navíc, kolik vláda tvrdí, nemohlo by se její vypnutí na půl roku obejít bez významných dopadů,“ říká senátor a místopředseda TOP 09 Herbert Pavera.

Loni přišlo od krajanů 89 miliard korun. Jejich spolky si zaslouží více peněz

Senátoři také projednají návrhy Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí. Předseda komise senátor TOP 09 Tomáš Czernin navrhuje, aby se zdvojnásobila finanční podpora krajanských spolků.

„Podpora našich krajanů v zahraničí je velmi podstatná a měli bychom si na ní zakládat. Do zahraničí odešlo po roce 1989 zhruba 600 tisíc našich občanů a celkem se zde k České republice hlásí na 2 miliony lidí. Ti jsou nejlepšími propagátory dobrého jména Česka v zahraničí, navíc se podpora krajanských spolků vyplácí i ekonomicky. Od občanů v zahraničí do České republiky za rok 2019 přišlo přes 89 miliard korun,“ uvádí předseda Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí Tomáš Czernin.

Momentálně posílá stát každý rok na podporu krajanů necelých 80 milionů korun. „To znamená, že se nám takto vrátí každá investovaná koruna více než tisíckrát! Z toho přímo krajanské spolky dostávají 21 milionů. Navrhuji proto, aby se objem peněz pro krajanské spolky zdvojnásobil. Ostatně i počet spolků a lidí žijících v zahraničí se za poslední léta zvýšil,“ vysvětluje Czernin.

Komise pro krajany v zahraničí také navrhuje, aby se zavedla možnost korespondenčního hlasování ve volbách.

„Znovu budeme také usilovat o zavedení možnosti hlasovat korespondenčně. Účast ve volbách je totiž pro krajany v zahraničí velmi komplikovaná, volit mohou často jen na ambasádě. Mnozí z nich musejí cestovat stovky i tisíce kilometrů jen proto, aby mohli hlasovat. V dnešní digitální době to nedává smysl. Měla by existovat možnost poslat svůj hlas alespoň poštou a postupně bychom se měli dopracovat i k hlasování po internetu. Hlasování bez nutnosti jít do volební místnosti je vhodné i v dobách pandemie, kdy část občanů nemusí přijít k volbám z obavy o své zdraví,“ dodává první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

 

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme