Senátoři TOP 09 jsou proti zdanění církevních restitucí

27. 2. 2019

Senátoři TOP 09 během dnešního jednání Senátu nepodpoří komunistický návrh na zdanění církevních restitucí. Senát se také bude zabývat návrhem místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky, aby se senátoři neúčastnili akcí, které pořádá Ústřední výbor Českého svazu bojovníků za svobodu a projedná zákon o vztazích s Velkou Británií po brexitu.

„Je velká ostuda, že návrh na takzvané „zdanění“ církevních restitucí vůbec prošel Sněmovnou a Senát se jím musí zabývat. Ilustruje to dobře dobu, ve které žijeme. Komunisté se už ani nesnaží předstírat, že se za zvěrstva a křivdy spáchané minulým režimem stydí, ale ještě navíc se snaží vytvářet nové křivdy,“ uvedl senátor a místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

„Proti zdanění církevních restitucí jsem hlasoval již na hospodářském výboru a proti budu i dnes. Ukradený majetek, který se církvím před několika lety vracel, byl často velmi zanedbaný, zničený, a v některých případech ani být vrácen nemohl, protože jej komunisté nenávratně zabrali nebo prodali. Je logické, že církve dostaly za takovou újmu náhradu a její zdanění není nic jiného než další krádež,“ říká senátor a člen hospodářského výboru Herbert Pavera.

Na jednání Senátu bude zařazen na návrh Jiřího Růžičky bod, během kterého budou senátoři řešit svou účast na akcích organizovaných Českým svazem bojovníků za svobodu, kterému předsedá Jaroslav Vodička.

„Svaz bojovníků za svobodu se pod vedením Jaroslava Vodičky značně odklání od svého původního smyslu a hodnot, za kterých byl zakládán. V projevech vedení vidíme neskrývanou inklinaci ke komunismu a také ke xenofobii. Je nepřijatelné, aby takové projevy představitelé Senátu svou přítomností legitimizovali. Organizační výbor včera podpořil můj návrh o neúčasti na akcích, které pořádá nebo spoluorganizuje Ústřední výbor ČSBS. Věřím, že dnes jej přijme plénum Senátu. Byť Svaz čelí opakované kritice, vláda ani Poslanecká sněmovna s tím nehodlá nic dělat, a tak se musí alespoň takto ozvat Senát,“ vysvětluje první místopředseda Senátu Jiří Růžička.

Senát projedná i „lex brexit“ - zákon o vztazích s Velkou Británií po brexitu, který prošel ve Sněmovně ve zrychleném čtení. „V zahraničním výboru panovala shoda, že by tento zákon měl Senát schválit. Zákon je důležitý pro zajištění práv a pravidel občanů Velké Británie po jejím odchodu z Evropské unie,“ dodává senátor a člen zahraničního výboru Tomáš Czernin.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: