× Pohněme s tím. Společně!

Senátor Jaromír Štětina a poslanec Marek Ženíšek letí na Ukrajinu jako pozorovatelé

15. 5. 2014

Hned dva politici TOP 09 a Starostů letí jako pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) příští týden sledovat regulérnost prezidentských voleb na Ukrajině.

Jako zástupce českého parlamentu se voleb zúčastní senátor a dlouholetý bojovník za lidská práva Jaromír Štětina a poslanec Marek Ženíšek, člen výboru pro evropské záležitosti sněmovny a místopředseda TOP 09. "Přítomnost monitorovací mise Parlamentního shromáždění OBSE a jiných organizaci během prezidentských voleb na Ukrajině je nutná a žádoucí. Kromě stanoviska ohledně regulérnosti voleb, může právě samotná přítomnost zahraničních pozorovatelů přispět k tomu, aby se volby uskutečnily v co největší míře klidu," uvedl Marek Ženíšek.

Je velmi důležité, aby právě v souvislosti s ruskou anexí Krymu a jasnou snahou uzurpovat si další části Ukrajiny proběhly volby naprosto regulérně,“ říká bývalý válečný reportér, spisovatel a také kandidát TOP 09 a Starostů pro volby do Evropského parlamentu Jaromír Štětina. Pro senátora to není první mise, naposled dohlížel na volby v Srbsku.

Celá delegace pozorovatelů z Česka odlétá na Ukrajinu příští týden ve čtvrtek vládním letadlem. Politici se tak ale nebudou mít možnost zúčastnit voleb do Evropského parlamentu. Poslanec Marek Ženíšek chce v této souvislosti iniciovat změnu volebního zákona.

V současnosti totiž Češi, kteří v době eurovoleb krátkodobě pobývají v zahraničí, nemohou zvolit své zástupce do Evropského parlamentu. Museli by přicestovat do České republiky a volit v místě svého trvalého bydliště. Přitom pro volby do sněmovny nebo senátu to je možné na českých ambasádách v zahraničí. Mnoho Čechů v dnešní době stabilně pracuje v jiných evropských zemích. Pokud kvůli tomu nemají možnost ovlivnit výběr zástupců země právě v Evropské unii, měli bychom to změnit,“ míní poslanec Ženíšek. Kromě českých občanů totiž dnes stále ještě nemohou v zahraničí do europarlamentu volit už jen Slováci, Malťané a Irové.

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

15. 5. 2014