Schwarzenberg: Na post ministryně navrhnu Ludmilu Müllerovou

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg dnes výkonnému výboru strany oznámil svoji nominaci na post ministra práce a sociálních věcí. Do čela rezortu by se měla postavit bývalá senátorka a někdejší místopředsedkyně TOP 09 Ludmila Müllerová.

25. 10. 2012

V situaci, kdy vzal ministr Jaromír Drábek politickou odpovědnost za svého náměstka a rozhodl se, že odstoupí, je dobré svěřit rezort někomu, kdo má o jeho chodu velice důkladný přehled. Rozhodl jsem se proto navrhnout premiérovi jako novou ministryni práce a sociálních věcí bývalou senátorku Ludmilu Müllerovou, jelikož na ministerstvu pracovala a zná jej,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. „Chtěl bych jí také poděkovat. Neboť vstoupit na tento post, aniž bych věděl, jak dlouho tam budu, to je velmi těžké a řekl bych až skutečně obětavé,“ dodal.

Ludmila Müllerová pracuje v současnosti jako poradkyně na ministerstvu práce a sociálních věcí. V letech 2002 až 2004 zde působila jako náměstkyně za oblast sociální politiky, sociálních služeb a rodinné politiky.

Životopis

Ludmila Müllerová se narodila 27. září 1954 v Lanškrouně (okres Ústí nad Orlicí). Vystudovala provozně-ekonomickou fakultu Vysoké školy zemědělské v Brně. V letech 1976–1991 pracovala v administrativních a ekonomických profesích u několika státních podniků a družstev (JZD Horní Čermná, Východočeské papírny Lanškroun, Státní statky Bruntál). Od roku 1991 podnikala v oblasti ekonomiky a účetnictví a od roku 1994 pracovala v ekonomických funkcích v nemocnici Bruntál až do roku 1998, kdy byla za KDU-ČSL zvolena poslankyní. Zabývala se především oblastí sociální politiky a poté pracovala na Ministerstvu práce a sociálních věcí jako náměstkyně (2002–2004). Od 2004 do 2010 byla zvolena senátorkou za obvod č. 46 Ústí nad Orlicí. V Senátu působila jako předsedkyně Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, místopředsedkyně Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí a členka Mandátového a imunitního výboru. Byla také členkou rady Státního fondu životního prostředí ČR a členka Řídícího výboru Operačního programu Životní prostředí a od roku 2006 místostarostkou městyse Dolní Čermná. Ludmila Müllerová je od června 2009 (tedy od vzniku přípravného výboru) členkou TOP 09. Je členkou Výboru pro vyrovnané zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích při MPSV. Je vdaná, má dvě dcery, Kateřinu a Martinu.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09