Schwarzenberg: Budeme bojovat. Můžete se na nás spolehnout

Projev předsedy TOP 09 a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga

23. 12. 2011

Na státním pohřbu prezidenta Václava Havla promluvil k tisícům lidí také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který byl blízkým přítelem a někdejším spolupracovníkem.

"Promiňte, když teď nebudu mluvit o činech a zásluhách Václava Havla. To činí už několik dní povolanější než jsem já. Chtěl bych připomenout jeho nesčetné přátelé. Tento prastarý chrám je plný lidí, přesto mi tu někteří chybí," řekl Karel Schwarzenberg a jmenoval všechny občany, kteří exprezidenta podporovali v dobách komunistického režimu i v následujících letech svobody, studenty z dob revoluce a další občany měst a obcí země a také přátele-občany slovenských měst a obcí. "Byl to náš československý prezident," připomněl Schwarzenberg, který zároveň zavzpomínal na to, jak ho spolupracovníci vždy nazývali "náčelník." "Náčelníkem byl z podstaty. Nepotřeboval na to být prezidentem nebo mít jinou funkci. Stačilo, aby byl přítomen," míní předseda Schwarzenberg.

"Za slova o pravdě a lásce se Havlovi mnozí vysmívali. Přesto je to podstata lidského boje. A ten boj nesmíme nikdy vzdát," řekl. "Budeme za pravdu a lásku nadále bojovat, neustaneme. Můžete se na nás spolehnout," slíbil Schwarzenberg.

V projevu vzdal hold Václavu Havlovi také současný prezident Václav Klaus. "Nejsme velký národ, a proto ani velkých postav nemáme na rozdávání. Přesto jsme občas dopouštěli, aby se jejich dílo a odkaz bylo zplošťováno, a tím znehodnocováno. Věřím, že Václava Havla nic takového nečeká. Ale to už je jen a jedině na nás," řekl Klaus.

Madeleine Albrightová, přítelkyně Václava Havla a exministryně zahraničí USA dodala: "Jako vězeň konfrontoval své věznitele s pravdou. " Svobody si cenil nikoli jako cíle o sobě samém, ale jako prostředku, kterým nakonec dosáhneme toho, že pravda zvítězí. Málokdo byl více Čech než Václav Havel."

TOP 09

V Praze 23. 12. 2011

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme