Schwarzenberg k Havlovi: Lidé by si měli vzít vzor

18. 12. 2011

První prezident a symbol listopadové revoluce Václav Havel dnes zemřel. Na úmrtí světově známého disidenta, dramatika a člena Charty 77 reagovali čelní čeští i světoví politici.

"Václav Havel u nás bohužel v posledních letech nebyl doceněn. Asi až teď si lidé uvědomí, koho ztratili... Je to ztráta, kterou budeme cítit ještě velice dlouho. Lidé by si měli vzít vzor v Havlově skromnosti, počestnosti a ve statečnosti," řekl předseda TOP 09 a jeden z Havlových blízkých přátel i někdejší jeho kancléř - Karel Schwarzenberg. "Pokud máme zákon, že TGM se zasloužil o stát, představoval bych si, že přijmeme zákon ve znění, že Václav Havel se zasloužil o svobodu," doplnil současný ministr zahraničních věcí.

Podle prvního místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska byl Václav Havel "symbolem naší cesty ke svobodě".

"Úmrtím Václava Havla naše země přišla o nejvýznamnější osobnost svých novodobých, svobodných dějin, které píšeme po roce 1989. Věřím, že až opadne první šok z této ztráty a dozní zasloužené pocty z domova i ze světa, nebude to znamenat konec havlovské éry v historii České republiky; že naopak dojde k oživení těch hodnot, které Václav Havel představoval a na kterých po roce 89 naše nová demokracie vznikala," uvedl na webových stránkách Hnutí Starostové a nezávislí předseda poslaneckého klubu TOPSTAR Petr Gazdík. Na zprávu také zareagoval osobní poznámkou na facebookovém profilu: "Odešel...:(:(..........., ale hodně tu po něm zbylo!"

Podobně se vyznal ministr zdravotnictví Leoš Heger: "Opustila nás celosvětově respektovaná osobnost, symbol české státnosti. Nechť jeho duše odpočívá v pokoji."

Pohřeb státníka, se má podle informací ČTK, konat jen pár hodin před Štědrým dnem, v pátek 23. prosince.

TOP 09

V Praze 18. 12. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme