Reakce MPSV na poplašné zprávy šířené elektronickou poštou

12. 10. 2011

Elektronickou cestou se v poslední době řetězově šíří nesmyslný a poplašný email, klasický hoax, který mj. tvrdí, že veřejně prospěšné práce budou vykonávat nezaměstnaní, kteří déle než dva měsíce pobírají příspěvek v nezaměstnanosti. Cikáni však příspěvek v nezaměstnanosti nepobírají, protože nepracovali. Ti dostávají sociální dávky, které nejsou vázány na vykonávání veřejně prospěšných prací. Takže toto řešení, co vymyslela naše vládní garnitura, není zaměřeno na to, aby cikáni začali pracovat, ale proti nám ostatním, kteří jsme byli léta zaměstnaní a povinně jsme odváděli do státní kasy sociální pojištění.“

Toto je samozřejmě ryzí nesmysl. Veřejná služba bude od 1. 1. 2012 nabízena zejména těm, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní, tzn. primárně těm nezaměstnaným, kteří naopak již nárok na podporu v nezaměstnanosti nemají a jsou tedy velmi často právě příjemci dávek pro sociálně slabéPokud odmítnou vykonávat veřejnou službu, jejich nárok na tyto dávky zanikne.

MPSV v současné době připravuje metodický pokyn pro výběr těchto osob, kterým budou práce nabídnuty – výběr bude klást důraz zejména na to, aby byly zařazovány ty osoby, u nichž je buď předpoklad zneužívání systému – ať již pasivním přístup k hledání vlastního uplatnění, nebo například výkon práce na černo.

MPSV

V Praze 12. 11. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme