Putnová: Státní maturity od roku 2013 moderně. A levněji.

2. 9. 2011

Sněmovna schválila novelu týkající se státních maturit. Ta zafixovala letošní model maturity jen pro daný školní rok, jelikož připravit verzi novou by bylo časově i technicky nemožné.

Změny jsou však potřebné a k jejich přípravě musíme v následujících měsících využít všechny síly. Je totiž nezbytné maturity zjednodušit, snížit administrativní zátěž učitelů, ale i stresovou zátěž studentů. Zároveň jsem si jistá, že mohou být zkoušky levnější a současně moderní i více objektivní,“ říká předsedkyně školského výboru Anna Putnová.

Názory poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové už byly vícekrát prezentovány. Zahrnují především tyto požadavky:

  • jedinou úroveň obtížnosti společné části maturitní zkoušky,
  • tři předměty, ze kterých se bude společná část maturitní zkoušky povinně skládat,
  • pouze jedna dílčí zkouška z každého předmětu, a to didaktický test bez ústní zkoušky.

Je nám jazyk cizí?

Rozpaky některých poslanců vzbudily povinné zkoušky z cizího jazyka a matematiky, které se ve školském zákoně objevily. „Dosud měli studenti možnost úniku k jednomu či druhému předmětu. Definování předmětů je samozřejmě otázka zásadní a cizí jazyk patří k výbavě středoškoláka,“ doplňuje Putnová a vysvětluje: „Cílem škol a také ministerstva by se měla stát podpora zahraničních stáží, výměnných pobytů či přímo studia v zahraničí. Přesto ale prioritou vždy bude, aby studenti měli ve školách stabilní podmínky. Nebudeme je vystavovat nejistotě.“

Vzkaz středoškolákům z jednání sněmovny je tedy jasný:

V letošním školním roce se maturuje jako v tom minulém. Angličtinu či jiný cizí jazyk ale berte vážně, přičemž platí – ne pro školu, ale pro sebe se učíme.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 2. 9. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme