Putnová: Putna profesorem po přejití vichřic hněvu

Komentář Anny Putnové, předsedkyně Výboru pro Vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu

Pohádku o chytré Horákyni připomíná předávání profesorského dekretu Martinu C. Putnovi. Dekret mu byl předán dnes ministrem školství ve staroslavném Karolinu, ale samostatně, mimo hlavní ceremonii, která proběhla11. června. Tedy ani pěšky, ani na voze. Dvojí jmenovací obřad je ukázkou podivného panoptika, do něhož se nechal zatáhnout i ministr školství Petr Fiala.

25. 6. 2013

Profesuru akademik získává na základě své odborné práce, po návrhu na jmenování profesorem vědeckou radou university, nikoli na základě sympatií či antipatií prezidenta. Podstatné je, že se akademická obec jednoznačně postavila za svoje práva, a věřím, že se podobná situace už nebude opakovat.

A jak z celé kauzy vyšel profesor Putna? Snažím se hledat pozitiva. Poslední měsíc byl pro něj extrémně náročný. Díky extempore prezidenta Zemana se stal nejznámějším profesorem v České republice, našel mnoho podporovatelů a sympatizantů. Nepochybně to zvýší zájem i o jeho publikační činnost. Po přejití vichřic hněvu vychází posílen z této kauzy a může dál rozvíjet svoji úspěšnou vědeckou kariéru.

Anna Putnová