Putnová: Feudální udělení milosti, které rozkládá nezávislý systém

9. 3. 2012

Vyjádření předsedkyně školského výboru Anny Putnové k dnešnímu rozhodnutí ministra Josefa Dobeše prodloužit akreditaci na plzeňských právech:

Tento krok ministra školství Josefa Dobeše považuji za feudální počin omilostnění. Jelikož jediným orgánem, který má v současné době právo kontrolovat kvalitu vysokých škol, je akreditační komise, která je ze zákona nezávislá.

Rozhodnutí ministra školství je tak bezprecedentním zásahem do systému a znamená rozvrat  současného modelu. Akreditační komise přitom byla jmenována na základě usnesení vlády z 21. července 2010, a to právě na návrh stávajícího ministra školství.“

Memorandum o nezávislosti Akreditační komise z ledna 2010, vydané tehdejší ministryní MŠMT PhDr. M. Kopicovou:

„AK je vrcholnou odbornou autoritou, která pečuje o kvalitu vysokoškolského vzdělávání a všestranné posuzuje vzdělávací a vědeckou, výzkumnou, vývojovou a inovační, uměleckou nebo další tvůrčí činnost vysokých škol a je ve své činnosti nezávislá na MŠMT. Veškeré procesy, které souvisí s činností AK a jejím rozhodováním, tj. hodnocením činnosti a kvality akreditovaných činností vysokých škol, vydáváním stanovisek podle § 84 odst. 2 zákona o vysokých školách a posuzováním dalších záležitostí týkajících se vysokého školství, jsou plně v kompetenci AK a MŠMT nepřísluší do nich zasahovat či jakýmkoli způsobem je ovlivňovat.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 9. 3. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme