Prohlášení TOP 09 k vyhlášení nouzového stavu

12. 3. 2020

Předsednictvo TOP 09 se s ohledem na vyhlášení nouzového stavu usneslo na zásadních bodech k současné situaci.

  • Situace není pro nikoho z nás snadná.  Vládní kroky a zavedení nouzového stavu podporujeme. Prosíme všechny občany, aby nařízení vlády v žádném případě neignorovali, a aby je také respektovali v plné míře.
  • Chceme věřit informacím, které pravidelně poskytuje vláda a Ministerstvo zdravotnictví ČR. Zároveň si však uvědomujeme, že jejich distribuce mezi občany, radnice obcí i lékařská zařízení trpí na zmatky a nejasnosti. Máme informace, že obecní zastupitelstva a radnice jednoznačné instrukce nedostávají a musí improvizovat. To je neudržitelné. Doporučujeme tedy všem občanům, aby se v případě jakýchkoli nejasností obraceli přímo na Ministerstvo zdravotnictví, a to nejlépe prostřednictvím zpráv v datových schránkách. Zároveň apelujeme na to, aby stát posílil kapacitu infolinek.
  • Trváme na tom, že žádné z nařízených opatření nesmí vést k ohrožení ostatních běžných pacientů ve všech nemocnicích.
  • Za zásadní prioritu státu považujeme zajištění dostatečného množství ochranných prostředků vůči koronaviru, a to zejména pro zdravotnický personál. Stát musí být schopen zajistit také zásadní zvýšení četnosti a dostupnosti testování na nákazu koronavirem.
  • Nemůžeme dovolit nikterak omezit výkon profesí, které jsou páteřní pro fungování státu. Považovali bychom za vhodné, aby vláda pomohla zastupitelstvům obcí zřizovat malé dětské skupiny, pro děti rodičů, kteří vykonávají některou z těchto profesí.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme