Preventivních vyšetření prsu ubývá. České poslankyně to chtějí změnit

11. 5. 2022

Poslankyně chtějí upozornit na významný pokles počtu žen, účastnících se preventivních vyšetření prsu. To u řady žen vede k zachycení rakoviny v pozdějším a často výrazně obtížněji léčitelném stádiu nemoci. V rámci akce vznikla koláž fotografií poslankyň, která má za cíl ukázat na nezbytnou prevenci spočívající v samovyšetření, a tedy v poznání vlastních prsou.

S nápadem na akci přišla poslankyně a členka sněmovního Výboru pro zdravotnictví Martina Lisová (TOP 09), která má s nádorovým onemocněním osobní zkušenost. Spolu s poslankyní Marií Jílkovou (KDU-ČSL) hledaly cesty, jak touto kampaní pomoci v prevenci všem, které onemocnění chtějí předejít, nebo ho minimálně zachytit v úvodní fázi. Do kampaně se zapojilo 23 poslankyň napříč politickým spektrem. Sama jsem, bez rodinné anamnézy, neměla ve 33 letech pocit, že by se mě toto téma týkalo. Na nádor jsem přišla při samovyšetření, ale když jsem pak ležela na „Žluťáku“ a viděla kolem sebe mnohem mladší ženy v těžších stádiích, bylo mi těžko. Přitom tomu často lze předejít preventivními prohlídkami i samovyšetřováním,“ uvedla Martina Lisová.

Akci podpořil i ministr zdravotnictví prof. Vlastimil Válek, který opětovné navýšení preventivních vyšetření i za pomoci motivačních programů řadí mezi priority Ministerstva zdravotnictví. „Do vlády jsem šel s tím, že to chci zlepšit. Vedle rozšíření onkologické péče v regionech se s kolegy z ministerstva zaměříme i na preventivní programy. Mým plánem je, aby Česko bylo zdravější, protože zdravější společnost je produktivnější a obecně více spokojená.“

Prevenci onkologických onemocnění se dlouhodobě věnuje tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů sdružený v organizaci Loono, která pořádá workshopy a webináře ve školách, firmách i na festivalech. „Loono již sedm let učí veřejnost o důležitosti prevence, proto jsme nadšení, že jsme byli přizváni na tuto tiskovou konferenci a mohli předvést, jak si správně samovyšetřit prsa. Samovyšetření je při prevenci onkologických onemocnění naprosto klíčové a může skutečně zachraňovat životy. Čím dříve se na rakovinu přijde, tím větší je šance na vyléčení,“ řekla Veronika Macková, marketingová ředitelka Loono.

„My ženy máme často tendenci starat se o všechny okolo, ale na sebe myslíme na posledním místě. Prevence stojí jen trochu času a její efekt je obrovský. Nádor prsu je nejčastějším zhoubným nádorem u žen v Česku a může se týkat každé z nás. Příkladem je moje kamarádka, která je ve věku, kdy jí pojišťovna preventivní mamograf ještě neproplácí, a v její rodině se rakovina prsu také nevyskytuje. Přesto toto léto stráví onkologickou léčbou. Prosím, nezapomínejme na prevenci,” uvedla Marie Jílková (KDU-ČSL), členka Výboru pro sociální politiku.

Že je situace skutečně vážná, potvrzují i data Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. „Pandemie covid-19 se významně promítla do poklesu návštěvnosti preventivních programů. Zejména v první polovině roku 2020 byl pokles velmi zásadní, např. počet provedených screeningových mamografií klesl v ČR meziročně o více než 15 %, v některých regionech až o více než 20 %. Ačkoli se screeningová centra snažila tento propad následně nahradit, úbytek vyšetření dosud nebyl vyrovnán. Klesající pokrytí populace prevencí povede k nárůstu pozdě zachycených vážných onemocnění, u kterých je významně menší šance na vyléčení“ doplnil ředitel ÚZIS ČR, prof. Ladislav Dušek.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Martina Ochodnická
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme