Předsednictvo TOP 09: Deficity státního rozpočtu se musí snižovat

14. 6. 2022

Předsednictvo TOP 09 na dnešním jednání schválilo následující usnesení.

Předsednictvo TOP 09:

1) Akceptuje schválený státní rozpočet i jeho deficit na rok 2022, s ohledem na nemožnost změn legislativy při převzetí vlády na přelomu roku a s ohledem na následně schválené provozní úspory, jako maximum možného. Obdobně si je vědomo, že v době války, rostoucích cen energií a obstrukční strategie opozice není možné rozpočtovou bilanci na příští rok výrazně vylepšit. Přesto považuje za klíčové, aby byl schodek státního rozpočtu na rok 2023 (po zohlednění jednorázových faktorů) výrazně nižší než ten letošní.

2) Považuje za naprosto nezbytné, aby byla vládou přijata strategie konsolidace veřejných financí, která bude směřovat k poklesu strukturálního schodku očištěného o vlivy válečného konfliktu na Ukrajině na 1 % HDP v roce 2026. Proto vyzývá koaliční partnery k přípravě komplexního návrhu, který toto zajistí. Zdůrazňuje, že již v roce 2024 musí být uvedeny v účinnost kroky, které začnou deficity snižovat. Odbourání vysokého strukturálního deficitu nesmí být provedeno na úkor postavení střední společenské vrstvy.

3) Jakkoliv odstranění strukturálního deficitu vyžaduje trvalá opatření, měly by být vážně posouzeny i kroky typu prodeje majetku státu, který není podstatný pro vykonávání jeho hlavních funkcí. Týká se to jak snížení objemu nemovitého majetku, tak firem ve výhradním, nebo částečném vlastnictví státu. Kromě nezanedbatelných příjmů pro stát se tím otevře prostor na větší soustředění státu na hlavní činnosti, jejichž kvalitní plnění od něj občané očekávají.

4) Připomíná, že do ČR míří bezprecedentní objem peněz z rozpočtu EU, které musí pomoci modernizaci a dekarbonizaci ekonomiky. Efektivní využití těchto prostředků musí zajistit, že přes nutnou konsolidaci veřejných financí bude navýšen růst investic a intenzivně podpořen ekonomický růst.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčího TOP 09

Štítky
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme