Předsedkyně TOP 09 vyzývá premiéra k omluvě europoslancům

3. 3. 2020

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová naléhavě žádá předsedu vlády o omluvu europoslancům, které bezdůvodně veřejně osočil a urazil. Předsedkyni výboru a delegace Evropského parlamentu Moniku Hohlmeier označil za „totálně pomatenou“ a české europoslance za vlastizrádce.

„Zejména urážka významné političky CSU, předsedkyně výboru Evropského parlamentu Moniky Hohlmeier může mít vážné mezinárodní důsledky. Muž a odpovědný předseda vlády by se omluvil. Pevně doufám, že tak Andrej Babiš učiní,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Válek: Vláda v opatřeních proti koronaviru tápe a nedokáže informovat občany

„Současné omezení letů je jeden z možných kroků, nicméně jeho efekt je sporný. Do Itálie totiž jezdí spousta Čechů autem,” říká místopředseda TOP 09 a poslanec Vlastimil Válek. Vláda ani ministr zdravotnictví podle Válka doposud nepředstavili žádný plán opatření, který by reflektoval možné scénáře vývoje nákazy. Jako preventivní krok by omezení letů fungovalo pouze v okamžiku, kdy se infekce v Itálii poprvé objevila a byli první mrtví. „Dnes, kdy už máme první nakažené koronavirem v Česku, působí vládní rozhodnutí jako preventivní nasazení prezervativu po pohlavním styku,“ dodává Válek, původní profesí radiolog a lékař.

Také pokyny od ministerstva zdravotnictví, které poslanec Válek viděl, jsou podle něj naprosto nesrozumitelné. Válek by uvítal, kdyby měli všichni občané, praktičtí lékaři, hygienické stanice i nemocnice přesný manuál, jak postupovat. „Nikdo zatím přesně neřekl, jak by mohlo probíhat testování potenciálních nakažených přímo u nich doma. Pacient, u kterého se provede domácí testování, pak nemusí cestovat mimo své bydliště a nestane se nebezpečným pro svoje okolí,” vysvětluje Vlastimil Válek.

Právě nedostatek informací vytváří paniku, k níž není důvod. To vláda i ministerstvo jednají podle Válka se stálým zpožděním. „Přitom zrovna v případě koronaviru může podle mého názoru vláda počítat s plnou podporou Poslanecké sněmovny napříč politickým spektrem,” dodává místopředseda TOP 09.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskové mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme