Pospíšil: EU musí v kauze Huawei a kyberbezpečnosti postupovat jednotně

13. 2. 2019

„Kauza Huawei se netýká jen České republiky. Proto je třeba, aby problém řešily evropské orgány, které vyzývám k jednotnému postupu. Komise musí připravit konkrétní opatření, jež bezpečnostním rizikům zabrání,“ říká Jiří Pospíšil.

Členské státy dosud problém řešily nekoordinovaně na národní úrovni. Stále více z nich, včetně České republiky, postupně přijímá nebo uvažuje o přijetí ochranných opatření. I proto se nyní celá záležitost posouvá také na úroveň evropskou.

„Pokud společně rychle nezareagujeme, staneme se zranitelnými, a Čína, náš silný strategický soupeř, dokáže této zranitelnosti využít. Musíme vyslat jasný signál, že nehodláme tolerovat praktiky, minimálně zavánějící špionáží na našem území. Promyšlený a koordinovaný postup EU bude účinnější a lépe ochrání naše zájmy a zájmy našich občanů,“ uvádí Pospíšil.

Ochrana průmyslových práv, obchodního tajemství a osobních údajů je zásadní. Unijní řešení by se mělo týkat hlavně technologií pro budování sítí 5G, které se stanou páteří ekonomik. Řada firem a veřejných systémů se na nich stane závislými.

„V sázce je naše bezpečnost a strategické zájmy. Obavy, že čínské technologické firmy v evropských zemích provádí obchodní a průmyslovou špionáž ve prospěch Číny a čínského státu, nesmíme brát na lehkou váhu,“ dodává Pospíšil.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme