Pospíšil, Chabr: Rozšíření kosmické agentury v Praze schválil EP

19. 4. 2019

Evropský parlament v tomto týdnu schválil rozšíření Agentury pro evropský globální navigační družicový systém (GSA). Praha, ve které agentura sídlí, tak má jedinečnou šanci upevnit svou pozici hlavního města vesmíru v Evropě. Agentura se má totiž rozrůst o stovky zaměstnanců a také o program pozorování země Copernicus.

Rozšíření agentury GSA v Praze je dobrou zprávou pro celou Českou republiku. Hlavnímu městu její posílení přinese prestiž a rozvoj podnikání a kongresové turistiky. V EU se ještě bude vyjednávat o výši finanční podpory agentury. Udělám maximum proto, aby tato částka byla co nejvyšší,“ říká europoslanec a zastupitel Prahy Jiří Pospíšil (TOP 09/EPP).

Jiří Pospíšil a pražský radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) by měli navštívit pražské sídlo agentury v úterý 30. dubna. Cílem schůzky s výkonným ředitelem GSA, kterým je Carlo des Dorides, je navázání užší spolupráce mezi oběma stranami.

„Město si je vědomo přínosu agentury a je připraveno jí poskytnout maximální podporu. Aktivně jednáme s Úřadem vlády ČR o potřebné součinnosti mezi hlavním městem a všemi dotčenými orgány státní správy. Zároveň připravujeme aktivní komunikační kampaň pro přilákání dalších investorů. Pevně věřím, že budou GSA následovat,“ dodává Jan Chabr.

GSA je pověřena řízením navigačního systému Galileo, který Česko bude využívat například při výběru mýtného. Galileo dokáže určit polohu až na 20 centimetrů. Díky tomu je přesnější a spolehlivější než americký systém GPS.

Nově GSA zastřeší i program pozorování země Copernicus, který monitoruje životní prostředí a bezpečnost. Ze získaných a dostupných dat mohou tvůrci politik a zástupci veřejné správy přijímat důležitá opatření v dané oblasti nebo rychle reagovat na přírodní katastrofy a humanitární krize.

V Praze GSA funguje od roku 2012. Dnes na území hlavního města zaměstnává 200 lidí. Za dobu své existence agentura společně s navigačním systémem Galileo přinesla do českého rozpočtu přes tři miliardy korun. Výrazně pomáhá i českým firmám, které zapojuje do vývoje satelitní a navigační technologie. I díky tomu mohou tyto podniky žádat o podporu z evropských fondů na výzkum a vývoj.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskové mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme